Mer trøbbel for N-Gage

Sist i rekken av spilltelefoner var en kommende modell som LG viste frem for kort tid siden. Det er snakk om en foldetelefon av samme utforming som Nokias kommunikator, med en 2,2" skjerm og god 3D-ytelse. Den skal for øvrig markedsføres som en eksklusiv enhet i det øvre prissjiktet.


Spill og ring med LG

Gizmondo er en annen håndholdt spillenhet, som ikke helt kan sies å ha fullstendig mobiltelefonfunksjonalitet. Vel, så krever den SIM-kort for å fungere, og den har GPRS-funksjonalitet for nettverksspilling og kan sende både SMS og MMS, men ringe kan man ikke gjøre med den.

Mottakelsen av Gizmondo har ikke vært overstrømmende, men selskapet har fortsatt stor tro på at dette kan bli det store innen mobilspill, til tross for en pris i Storbritannia på 229 pund uten moms, som vil bli nærmere 3.500 kroner i Norge.

Men det spørs om LG og Gizmondo har spurt Nokia til råds før de startet utviklingen av sine mobilspillenheter.

Cyberbanan
Den første N-Gage ble nærmest en flopp. Den hadde flere mindre positive sider, som dårlig batterikapasitet, man måtte slå av telefonen og fjerne batteriet for å skifte spill, og sist, men ikke minst så var telefonen utformet så man måtte holde den på høykant mot hodet for å snakke i den. Sidesnakking, eller "sidetalkin'-begrepet" latterliggjorde Nokia og N-gage.

Men Nokia tok til seg kritikken og lanserte N-Gage QD kun et halvt års tid etter at den første modellen kom på markedet. QD-versjonen hadde fått rettet opp mange av forgjengerens problemer. Skjermen og batterikapasiteten var bedre, man kunne hotswappe spill, og den beryktede måten å snakke i telefonen på var forandret.

Første september i fjor kunngjorde Nokia at N-Gage nummer én million var solgt. Tallet gjaldt riktignok både for originale N-Gage og N-Gage QD, men med en brukbar liste spill og langt i fra avskrekkende pris, hadde Nokia fortsatt tro på at de skulle stjele andeler fra et market hvor Nintendo har vært suverene i mange år.


Fortsatt puls?

Ubetydelig salg
De siste tallene fra ELSPAs salgslister forteller ikke om salget av N-Gage QD, ganske enkelt fordi det har blitt solgt for få enheter. ELSPA, Entertainment & Leisure Software Publishers Association, en interesseorganisasjon for britisk data og tv-spillindustri, forteller at N-Gage-salget er uten betydning for resten av markedet.

Dette er ikke en umiddelbar dødsdom for N-Gage, men uten å overdrive er det mørke skyer i horisonten for Nokias spillmobil. Med et sviktende salg allerede nå, hvor en krig på det håndholdte spillmarkedet mellom Sony og Nintendo er nært forestående, kan det bli vanskelig å holde liv i N-Gage.

Vi har til gode å høre om en tredje utgave av spilltelefonen, men kanskje vil Nokia i stedet slippe spill opprinnelig tiltenkt N-Gage, til andre av sine telefoner?