Mer om Panasonics speilreflekskamera

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Panasonic annonserte tidligere i vår, at de ville lansere speilreflekskamera i år. De vil benytte four thirds-fatningen som Olympus hittil har vært alene om. I da har det kommet mer informasjon om det nye kameraet som har fått betegnelsen Lumix DMC-L1

Mye likt med Olympus
I tillegg til å ha samme objektivfatning, deler kameraet en rekke andre komponenter med Olympus E-330. Selve ”speilhuset”, der lyset blir sendt til søker eller sensor, autofokussystemet og sensoren er de samme. Dette høres ut som det blir nesten identiske kameraer, men det er helt klart forskjeller også.

Den mest markante forskjellen er nok i design og ergonomi. Panasonic har laget kameraet i litt retro-stil, og plassert innstilling for lukkertid på et ratt ved siden av utløseren, og objektivene har fått blenderring. Dette er en løsning som vil tiltale de som har brukt speilrefleks fra gamle dager av, eller de som vil ha et kamera som fungerer litt annerledes enn de fleste andre.

Alternativ tekst mangler
Speilhuset på L1

LCD-skjerm som søker
Kameraet kan, i likhet med E-330, bruke LCD-skjermen som søker. Men Panasonic har kuttet ut den ene modusen, som bruker en egen CCD til å vise bildet. Du har kun mulighet til å bruke hovedsensoren. Det er derimot mulig å benytte autofokus i denne modusen.

Kameraet har 7,5 megapiksler på en CMOS-sensor, som er produsert av Panasonic selv. Kameraet plasserer seg prismessig under 10 000 kroner, men vi vet ikke nøyaktig hvor dyr eller billig den blir.

Panasonic har et nært samarbeid med Leica om optikk, og Leica har vært med på å utvikle kit-objektivet som kommer med. Det kommer, som kjent, med blenderring, og har Panasonics optiske bildestabilisator integrert. Siden L1 bruker samme fatning som Olympusobjektivene, skal det være mulig å bruke disse om hverandre. Kameraet har et kommandohjul som du kan bruke til å sette blender dersom du bruker andre objektiver.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Fordi kameraet har samme speil-system som Olympus E-330, betyr det at også dette kameraet er uten den karakteristiske pukkelen på toppen. Noen synes det ser rart ut, andre setter pris på at noen tenker annerledes. Det blir opp til den enkelte. Men en litt pussig følge av å bruke samme speil-system som E-330 dukker opp når Panasonic ikke har en liten CCD-brikke til å gi bilde på skjermen. I følge Dpreview, har de nemlig ikke byttet ut det halvgjennomtrengelige speilet som på E-330 sender noe av lyset til denne CCD-brikken, og resten til søkeren, slik at du får den samme, litt mørke søkeren som på E-330, uten at du får fordelen av å CCD-brikken. Her burde det vært en enkel sak å bytte ut speilet med et vanlig speil, og dermed fått lysere søker.

Olympus E-330 har to forskjellige måter å bruke skjermen som søker. Den ene er å bruke overnevnte CCD-brikke, som sender bildet til skjermen. Den gjør at kameraet fungerer på samme måte som om du brukte den optiske søkeren. Den andre metoden innebærer å heve speilet og åpne lukkeren, for å bruke hovedsensoren, og det er denne Panasonic også bruker. Fordelen med det er at du har mulighet til å zoome inn, for å stille nøyaktig fokus, eller se kun et lite utsnitt. Ulempen er at før du kan ta bilde eller benytte autofokus, må speil og lukker lukke seg igjen, og det tar tid, så utløserforsinkelsen blir ca ett sekund. Vi synes ikke det var noe sjakktrekk av Panasonic å ta bort den normalt beste og enkleste metoden for å få søkerbildet på skjermen, men det var antakelig et kostnadsspørsmål.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Kameraet har kun en skjerm, som da også viser kamerainnstillinger. Det fungerer på samme måte som hos Olympus og det nylig lanserte Sony Alpha, og vi liker løsningen godt. Det blir plass til mer informasjon, og lettere å navigere for å endre på dem.

Nytenkning fra nye aktører
Som vanlig, hilser vi alle nye, seriøse satsninger velkommen. Speilrefleksmarkedet trenger mer konkurranse, og aktører som tenker annerledes, og Four thirds trenger mer støtte. Begge deler bidrar Panasonic med. Men hvilken framtid har Panasonic i dette markedet? På papiret har ikke Panasonic L1 så mye mer å skilte med enn Olympus E-330. Snarere tvert imot. Det betyr at kameraet må legge seg lavere i pris for ikke bare å sikte seg inn mot de som vil ha blenderring (som man antakelig kan få også ved å sette kit-objektivet på et Olympus-kamera). Lavprissegmentet er svært presset, og det er der konkurransen er størts og marginene minst. Vi tror det er vanskelig å tjene penger ved kun å være i det markedet. Foreløpige indikasjoner tyder på at kameraet får en veiledende pris på ca $2000 inkludert kit-objektivet (Leica 14-50mm f/2,8-3,5 med O.I.S bildestabilisator). Det setter antakelig kameraet i en høyere prisklasse enn Olympus E-330. Folk ønsker seg en produsent som har noe de kan vokse på. ”Hva når jeg trenger noe kraftigere enn L1?” Panasonic har foreløping ingenting, og i praksis har ikke Olympus det heller, så man er foreløpig litt låst til det lavere segmentet hvis man satser på dette systemet.

Vi tror derfor at både Panasonic og Olympus har kraftigere saker i kjømda, og rykter om et nytt proffhus fra Olympus har gått lenge. Noe sånt tror vi en forutsetning for at disse systemene skal ha livets rett på lengre sikt. Det finnes store mengder svært god optikk til Four Thirds, som dermed også koster en god del. Mange potensielle kjøpere av den optikken vil også ønske seg kraftigere kameraer.

Vi gleder oss til fortsettelsen. 2006 ser ut til å bli det store året for digital speilrefleks med tre nye aktører på markedet (Sony, Panasonic og Samsung), mye nytenkning og endelig litt konkurranse for de største. Velkommen i speilrefleksmarkedet, Panasonic.

Vi vil komme med mer informasjon og tanker rundt L1 etterhvert.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen