Mer om Intel Silverthorne

Intel Silverthorne
Intel Silverthorne

Vi har tidligere nevnt at Intel jobber med å utvikle en ekstremt energieffektiv x86-prosessorer - kodenavn "Silverthorne". Nå har Intel sluppet flere detaljer om den kommende prosessoren, som rettes mot bruk i kompakte og håndholdte enheter.

Det første man legger merke til med "Silverthorne" er at selve silisiumbrikken i seg selv har temmelig beskjedne fysiske mål, med bare 3,1 x 7,8 mm - mao. 24,2 mm2. Til sammenlikning er Core 2 Duo nesten fem ganger så stor med sine 107 mm2.

En annen ting å legge merke til med "Silverthorne" er energiforbruket. Med bare 2W oppgitt forbruk stiller denne prosessoren seg i samme klasse som de beste prosessorene fra VIA. Likheten stopper heller ikke med dette, siden Intel vil adoptere en såkalt "In Order Pipeline"-arkitektur.

Slik dette ser ut kan "Silverthorne" bli en spennende x86-prosessor for mindre håndholdte enheter som PDA-er/mobiltelefoner. Intel har bygget inn en rekke "sleep"-moduser og man regner med at prosessoren vil tilbringe 90 prosent av tiden i en slik modus. 

Får Silverthorne? Konsept-PDA fra Intel
Får Silverthorne? Konsept-PDA fra Intel

Rent teoretisk vil prosessordesignen kunne klare 2,5 GHz klokkefrekvens. For å komme ned på 2W er det imidlertid 2 GHz som vil være gjeldende.

Arkitekturen benytter ellers en 16 stegs "pipeline" blir utviklet med 45 nm-teknolgi.

Etterfølgeren har fått kodenavnet "Moorestown", men den kommer neppe på markedet før i 2010.

(Kilde: Cnet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen