Mer om D3 og D300

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tilbake fra pressekonferansen sitter vi igjen med inntrykket av at dette er antakelig noe av det mest spennende som har kommet ut på svært lang tid. Riktignok er Nikon flinke til å piske opp stemningen rundt produktene deres, men dette er skikkelige saker. Det er det ikke tvil om.

Nikon D3
Nikon D3

D3
Dette er et kamera som vil konkurrere med Canon 1D Mark III. Hastigheten er 9 bilder i sekundet i fullformat (FX-format), 12 megapiksler. Setter du kameraet til DX-format, får du bildestørrelse på 5,1 megapiksler. Da kan du ta 10 bilder pr. sekund, eller hvis du slår av autofokusen, kan du få 11 bilder pr. sekund. Med en black-out tid på speilet på minimale 73ms, er det likevel ikke mye tid igjen til å se på motivet, men å ha muligheten er ganske fantastisk.

Søkeren er den samme som på Nikon F6, etter kritikk av søkeren på D2X. Lukkeren har en levetid på 300 000 eksponeringer, og har innebygd kalibrering, så den alltid er presis.

Autofokusen bruker en Multi-cam 3500. Sammen med prosessoren kan kameraet detektere former og farger, og låse fokusen til for eksempel et ansikt eller en person. Deretter kan kameraet følge dette motivet, når det beveger seg i søkerbildet. Med 51 fokuspunkter, er det en del å ta av. Det blir altså en form for ansiktsgjenkjenning på speilreflekskamera. Blant fokuspunktene er det 15 kryss-sensorer som fungerer helt ned til f/5.6.

Live view
Som nevnt i forrige artikkel om D3, har du live view der du kan fokusere uten å måtte ta ned speilet. Denne autofokusen er relativt langsom, og fungerer kun når du har kameraet på stativ. Det er ingen tidsbegrensning på hvor lenge du kan bruke live view, og med fjernkontrollen WT-4, kan du til og med fjernstyre kameraet via LAN eller WLAN, med live view på PC-en du styrer fra. Du kan med andre ord sette kameraet ut i skogen, mens du rigger deg til i hytta, og kan se når elgen går forbi. Litt behageligere enn kamuflasjetelt, spør du meg. Kameraet har også innebygd kunstig horisont, så du kan se om du holder kameraet rett. Det fungerer best ved live view, men en enkel versjon er også tilgjengelig i søkeren.

Høy ISO
En av de virkelig spennende egenskapene er muligheten til å bruke ekstreme ISO-verdier. Kameraet har kalibrerte verdier opp til ISO 6400. Men det tilbyr ukalibrerte verdier også på 12800 og 25600, som vi aldri har sett før. Under pressekonferansen hadde de et preproduksjonseksemplar av D3, og selv om bildekvaliteten ikke er den endelige, og vi ikke får lov å vise bilder tatt med det, så kan vi si at ISO 25600 gir MYE støy. Det betyr ikke at det er ubrukelig i alle sammenhenger. I svart/hvit kan det være greit til enkelte ting, og til avistrykk, bør det også kunne fungere. Vi kan ikke si mye mer om det etter kun en kjapp vurdering på skjermen på en preproduksjonsmodell.

Seriebildefunksjonen lar deg ta 9 bilder i sekundet i 64 bilder i JPEG eller 20 bilder i RAW. Når bufferet er fullt, skriver kameraet så raskt til minnekortet, at det kan holde en fart på 5 bilder i sekundet etter det. Nikon sier at det skal gå i minst 99 bilder før du må stoppe og vente. Det forutsetter naturligvis tilsvarende raskt minnekort.

D-lighting har blitt oppgradert, og gjøres nå på et tidligere tidspunkt, slik at det fungerer bredre, og har mer data å jobbe med. Nikon har lagt inn en HDMI-kontakt som gir deg digitalt bilde i 1080P til visning på TV.

Batterikapasiteten skal ha blitt 40% bedre enn på D2x. Dessverre hadde de ikke CIPA-tall, så det er vanskelig å si nøyaktig hvor stor kapasiteten er, men langt bedre enn før er det ikke tvil om. Men batteriet er det samme som før, så hele forbedringen ligger i strømsparing.

Nikon D3
Nikon D3

Markedet
Selv om levering begynner i november, kunne ikke Nikon si noe om volumer, og hvor lett det blir å få tak i. Veiledende pris er satt til agressive 44990,-. Det er mye penger, men hvis man ser på hva man får, vil dette bli en verdig konkurrent til Canon.

Canon har omtrent eid pressemarkedet de siste årene, og deres siste modell, 1D Mark III er et svært godt kamera. Men til omtrent samme pris som Nikon D3, vil det få hard konkurranse. D3 har mer avansert fokus, mer avansert live view, bedre skjerm, høyere oppløsning, større sensor, muligens bedre støyegenskaper og bedre fjernstyringsmuligheter. Disse tingene gjør at mange vil velge D3 dersom de ikke allere er bundet til et annet merke.

Så blir spørsmålet hva Canon svarer med. Vi tror at Canon har så mye ressurser at de kan svare på dette hvis de må, men at de ikke har trengt å tenke så mye nytt, fordi de har så stor markedsandel. Når konkurransen begynner å bli merkbar, må de kanskje trå til å vise at de er bedre, og det kan gjøre markedet spennende.

Canon har for tiden så store leveringsproblemer på 1D Mark III, at dersom Nikon blir i stand til å levere volumer allerede i november, har de mulighet til å kapre ganske store andeler.

På neste side kan du lese mer om D300.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen