LTE skal bli lynraskt, men Telenor avventer. (Bilde: Rob Friedman / Istockphoto)

Mer mobilt bredbånd i distriktene

Frekvensene 790 - 862 MHz er ledige i Norge. På fredag senddte samferdselsdepartementet ut en melding om at frekvensbåndet skulle brukes til mobilt bredbånd i stedet for TV. Etter alt å dømme vil utdeling av frekvensene skje gjennom en auksjon. 

Inside Telecom har snakket med dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor og Kommunikasjonssjef Øyvind Vederhus i Netcom, som begge ønsker konsesjon på deler av frekvensene.

Tom Guldberg, direktør for samfunnskontakt i Network Norway, mener de og Tele2 bør få en større bit av kaka enn sine større konkurrenter, og melder definitivt interesse. Bakgrunnen for at de vil ha en større bit, er at Netcom og Telenor allerede har større båndbredde i GSM-båndet. For å være eksakt skal Telenor og Netcom ha delta 15 MHz hver mens Network Norway har 5 MHz. 

Ice-sjef Eivind Helgaker vil ikke kommentere deres planer. 

Gir bedre dekning

Lavere frekvenser gir bedre dekning. I dag brukes 900 og 1800 MHz-frekvensbåndene til Edge, mens 3G og super-3G ligger på 2100 MHz-båndet i Norge. Sistnevnte båndbredde når over kort avstand, og gjennomtrenger ikke hindringer like godt som lavere frekvenser. 

Ice bruker allerede et lavtfrekvent 450 MHz-bånd. For deres del vil de nye frekvensene kunne brukes til å gi bedre kapasitet på steder der det er mange kunder på mobilt bredbånd.

Det vil definitivt være en kamp om de nye frekvensene. Det som er sikkert, er at de nye frekvensene kan gi mobilt bredbånd i distriktene. Både Telenor og Netcom sier til Inside Telecom at de er fornøyde med at frekvensene ble tildelt mobilt bredbånd.

(Kilde: Inside Telecom)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen