Guide

Mer lys på mindre plass

Tidligere i dag sveipet vi en liten tur innom PhotographyBlog på jakt etter nyheter å skrive om, og der snublet vi over denne artige lille dingsen. Kort fortalt dreier det seg om en forsats til blitser, formet som en samling sekskantede rør, som brukes på studiolamper og lignende for å lyse opp små områder uten at det spres lys til andre områder like ved. Akkurat denne versjonen er imidlertid beregnet på eksterne blitser, og koster $45 per stykk.

"Bah!" var vår første tanke. "Dette kan vi da lage selv til en brøkdel av prisen!"

Som sagt så gjort, og etter en liten tur til en Nille-butikk i nærheten satte vi i gang. Alt du trenger er en saks eller skarp kniv, litt gaffatape, og en bunt med sugerør, helst svarte, men hva som helst som er nærmest fargenøytrale funker fint. Vi hadde gaffatape fra før, som enhver nerd med selvrespekten i orden har, så samlede utgifter på prosjektet endte på en tier. Dvs, vi brukte bare halvparten av sugerørene, så egentlig en femmer.

Begynn med en ca 30 cm lang stripe av gaffatape, og sett den stramt rundt fronten av blitsen du skal bruke, men med limsiden ut, som på bildet. Ta så en omtrent like lang remse og lim utenpå den med limsiden inn.

Deretter trekker du hylsen av gaffatape som du nettopp har laget ca halvveis av blitsen, slik at du har noe å plassere sugerørene i.

Kapp sugerørene i ca 8 cm lange biter og stable dem sammen i hylsen som fremdeles sitter på blitsen. Du trenger mange nok til at de sitter tett og godt, og ikke ramler ut når du snur blitsen opp ned. Stapp gjerne nedi noen flere enn du tror du trenger, men ikke så mange at sugerørene begynner å miste formen nedi der.

Ta en tredje 30 cm remse av gaffatape og lim den stramt rundt sugerørene, slik at den overlapper med ca en centimeter med hylsen du laget tidligere. Finkapp sugerørene slik at de blir like lange, om det trengs.

Da er du ferdig! Bare sett blitsen på lengste tele, om den har slik innstilling, og skyt i vei. På grunn av hylsen du laget til å begynne med er det mulig å ta din hjemmelagde forsats av blitsen når du ikke trenger den, men husk at gaffatepen kun er festet til de ytterste rørene, så det kan være lurt å lagre den i en liten eske eller pose når den ikke er i bruk.

Nedenfor ser du effekten av forsatsen vi laget på kun noen få minutter, sammenlignet med samme kamera, blits og innstillinger uten forsatsen.

Uten forsats, 105 mm zoom på blitsen
Uten forsats, 105 mm zoom på blitsen
Med forsats, 105 mm zoom på blitsen
Med forsats, 105 mm zoom på blitsen

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen