Blu-ray øker trolig til 33,4 GB per lag. Men er det nok?

Mer kapasitet for Blu-ray

Fra tid til annen hører vi om at kapasiteten på Blu-ray-plater skal mangedobles til flere hundre GB. Men når det kommer til å sette disse superplatene i produksjon, er det verre.

Et nytt initiativ i regi av Sony og Panasonic skal imidlertid være nær realisering. Enkelt forklart takket være en forbedret feilhåndteringsmekanisme skal BD-plater med en kapasitet på 33,4 GB per lag være mulig å brenne og lese.

Teknikken baserer seg på bruk av eksisterende Blu-ray-hardware – det vil blant annet si blå-lilla laser med 405 nm bølgelengde.

67 GB per plate

Dette er en økning på bare 8,4 GB per lag fra dagens standard på 25 GB, men muliggjør likevel plater på 67 GB ved bruk av to lag. Det burde holde til å inkludere filmer og alt ekstramateriale på én enkelt plate.

Dagens BD-spillere og -brennere skal etter alt å dømme kunne oppgraderes med en ny firmware for å støtte platene med høyere kapasitet.

Det er foreløpig uvisst når de nye platene og/eller ny firmware blir tilgjengelig. Sony jobber for tiden med å skaffe støtte for standarden i Blu-ray Disc Association.

(Kilder: Tech On, Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen