Mer kaos for mobil-TV

Kampen om mobil-TV vil ingen ende ta. Vi har tidligere skrevet en del om kampen mellom Nokias DVB-H-standard og den koreanske DBM-standarden. Som om det ikke var nok med to standarder, hiver nå en ny aktør med en helt ny standard seg inn i kampen om mobilskjermen din.

Det britiske selskapet IP Wireless annonserte i går sin nye TDtv-tjenste, som sendes over mobilnettet. Denne bruker den såkalte UMTS TD-CDMA-teknologien, og kan vise seg å seile opp som en konkurrent til både DVB-H og DMB.

– Det ville vært fryktelig ironisk om den neste store muligheten innen mobile tjenester ikke tok i bruk 3G og ikke gir mobiloperatørene kontroll over TV-tjenestene, sier Chris Gilbert, direktøren i IP Wireless til Vnunet.com.

Felles for både DVB-H og DMB er nemlig at det er TV-kringkasterne og ikke mobiloperatørene som skal kontrollere innholdet og prisene på mobil-TV. – TDtv har blitt enormt godt mottatt av operatørene, siden de ser mulighetene for å levere fantastisk mobilt innhold til kundene sine og dessuten vise myndigheter og investorer at de får noe igjen for 3G-satsingen sin, sier Gilbert.

IP Wireless har fortsatt ingen operatørpartnere i Storbritannia, men de tror at mobilprodusentene vil integrere teknologien deres i nye telefoner, og at operatørene vil følge etter.

– De fleste diskusjonene rundt mobil kringkasting har dreid seg om sendenett, som DVB-H og DMB, sier Alastair Brydon, direktøren i Sound Partners Research, et analyseselskap som spesialiserer seg på kommende teknologier. – Disse teknologiene har mange ulemper for mobiloperatørene, som at de mangler sendenett og at det er ekstremt kostbart å bygge et, sier Brydon, og peker samtidig på at operatørene risikerer å miste kontrollen over mobil-TV til TV-kringkasterne.

– En 3G-basert multimediakringkastingsbasert teknologi som TDtv, kan være den mest attraktive kringkastingsløsningen for operatørene, tror Brydon.

IP Wireless sitt system kan integreres i dagens 3G-nett, og koster operatørene rundt 85 000 kroner (£7000) å bygge inn i en enkelt basestasjon.

(Kilder: Vnunet.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen