Mer intelligente PC-er med ESA?

ESA lar komponentene snakke sammen
ESA lar komponentene snakke sammen

Fra før av tilbyr Nvidia gode verktøy for kontroll, overklokking og systemovervåkning i programmer som nTune og NV Monitor, men disse virker best på selskapets egne brikkesett og grafikkprosessorer.

Med Enthusiast System Architecture (ESA) kan man overvåke og kontrollere en enda større del av systemet - inkludert prosessor, hovedkort, skjermkort, kjøling og strømforsyning. I tillegg utvides dette til å gjelde produkter fra alle fabrikanter som implementerer støtte for standarden - ikke bare Nvidia-baserte.

ESA er basert på USB HID-standarden og fungerer som en informasjonsprotokoll. En egen kommunikasjonskanal opprettes mellom de ulike komponentene og lar de snakke sammen. Alt bindes sammen ved hjelp av programvare med grensesnitt utad mot brukeren.

I praksis betyr dette også at systemet selv kan justere viftehastigheter i henhold til temperaturer på ulike komponenter. Men ikke bare viftehastigheter - også pumper i vannkjølingssystemer kan kontrolleres. Spenning og operasjonsfrekvenser er andre parametre som kan justeres manuelt eller kontrolleres av systemet selv.

Selve standarden er åpen, OS-uavhengig og gratis for produsenter å ta i bruk - et smart trekk av Nvidia - selv om den bakenforliggende tanken uansett er å selge flere av sine egne produkter. Trolig betyr dette at vi får se en rekke "plug-ins" for Linux-systemer.

Bak ESA står mer enn 15 IT-selskaper, i tillegg til Nvidia selskaper som Dell, HP, Asus, EVGA, Gigabyte, MSI, XFX, Cooler Master og Tagan.

Spørsmålet er imidlertid likevel om vi noen gang får se Intel- og AMD-baserte produkter med ESA-stempel. Det avgjør på mange måter også kundene. Blir det populært nok, har kanskje ikke resten av bransjen noe annet valg enn å støtte standarden.

(Kilder: Nvidia, Anandtech)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen