Mer dokumentasjon fra AMD

AMD har nå gitt dokumentasjon som gjelder 3D-akseleratoren, ikke bare for sine R500-brikker, men også eldre modeller i R300-serien. Dette er ekstra overraskende, da planen bare var å støtte R500-serien og oppover.

3D-informasjon om R600-serien (Radeon HD 2000-familien) er forventet i løpet av en måneds tid, og siden R600-serien egentlig ikke har en dedikert 2D-akselerator (3D-akseleratoren tar seg av det), så vil kommende dokumentasjon også danne grunnlaget for 2D-støtte i gjeldende serie.

Maskinvare-testprogram

I tillegg til denne nye dokumentasjonen, skal AMD også gi ut kildekoden til Tcore, som hovedsakelig blir brukt til å teste maskinvaren, og kan kjøres som en simulator eller direkte på maskinvaren. Med Tcore skal det også bli gitt ut noen mikrokode-filer som også er inkludert i den nyeste utgaven av fglrx - AMDs offisielle proprietære skjermkort-driver. Kildekoden til Tcore skal være klar for nedlasting når som helst.

AMD vurderer også å åpne opp grunnlaget til deres nye OpenGL-driver, som også er inkludert i fglrx.

Skjermkort-sensorer

AMD har også annonsert at de kommer til å gi ut dokumentasjon angående sensorene på skjermkortene som dekker bla. temperatur- og vifte-måling, slik at dette kan bli støttet i LM_sensors - et program som leser av målingene på de forskjellige sensorene i maskinen.

Dokumentasjonen er på ca. 300 sider og blir snart tilgjengelig på AMDs eget nettsted.

Annen dokumentasjon

Tidligere denne uken åpnet AMD også kildekoden til sitt "Performance library", som inneholder en rekke funksjoner for å optimalisere ytelsen, og forenkle feilsøking på deres prosessorer. AMD har omdøpt prosjektet til Frameweave, og med dette kan du få følgende i dine programmer:

  • Forbedre dekoding av H.264 video.
  • Optimalisere ytelsen til "Barcelona"-prosessorer.
  • Bedre støtte for Solaris 10.
  • Støtte for JPEG-rendering.

AMD er ikke den eneste

Det er godt å se at også Intel er glad i åpen-kildekode miljøet. I slutten av forrige måned lanserte selskapet nemlig all dokumentasjon angående deres integrerte 965- og G35-grafikkbrikker. Dokumentasjonen dekker alt fra 3D-akselerasjon til videoavspilling.

Hva skjer fremover?

AMD har virkelig imponert åpen-kildekode-entusiaster det siste halvåret, med dokumentasjon og kildekode, og hva med tiden fremover? AMD vil uten tvil fortsette med å lansere dokumentasjon for sine skjermkort, men etter Frameweave har AMD vist at de kan gi ut rammeverk for sine prosessorer også, noe som gagner alle.

(Kilde Phoronix (1)(2))

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen