Mer båndbredde mot SAN

Fibre Channel (FC) er svært utbredt i forbindelse med lagring og brukes altså som kommunikasjonsteknologi mot sentrale lagringsenheter (SAN). Pr. dags dato er det fortsatt 4 Gbps som er standard båndbredde på denne overføringen.

I sommer ble det imidlertid lansert en rekke produkter som bruker 8 Gbps og planen er at disse skal overta for dagens standard.

FC er nærmest blitt en selvfølge når man snakker sentrale lagringsenheter på samme fysiske sted som serverne. Teknologien møter riktignok konkurranse fra eksempelvis iSCSI, men sistnevnte har fortsatt et godt stykke igjen å gå.

Virtualisering ser ut til å være et båndbreddedrivende element, fordi man samler flere systemer på ett jern og vil trolig føre til at 8 Gbps tas i bruk kanskje snarere enn man tror. Siden virtualisering også gjør det veldig enkelt å opprette nye systemer, løper man også en liten risiko på at det raskt kan bli mange servere som trenger SAN-kommunikasjon.

Produktsortimentet på 8 Gbps er fortsatt sterkt begrenset, men i løpet av neste år vil dette endre seg og teknologien vil bli kommersielt tilgjengelig.

Dersom man drastisk trenger mer båndbredde enn 4 Gbps er det 10 Gbps som er alternativet, men denne teknologien har ingen bakoverkompatibilitet med 2-4-8 Gbps og kjører dermed sitt eget løp.

Videre jobbes det også med FC over Ethernet (FCoE), som kan bli en svært direkte konkurrent til iSCSI. Fordelen med begge disse teknologiene er at man slipper å innføre enda et lag i form av FC-svitsjer i infrastrukturen.

Når det gjelder sistnevnte teknologi er kanskje det største usikkerhetsmomentet hvordan TCP/IP oppfører seg ved høy lastt (les: CPU-krevende og potensielt pakketap).

(Kilde: Internetnews)

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen