Menneske eller robot?

Japanske Kokoro har utviklet en robot som skal fungere som resepsjonist. Roboten heter Actroid, og skal kunne erstatte et menneske i for eksempel hotellresepsjonen.

Actroid er utformet som en asistisk kvinne, og skal i følge produsenten være slående lik ekte vare. Kokoro skriver i en pressemelding at Actroid har et realistisk utseende og er i stand til å kontrollere sine bevegelser ut i fra samtalens sammenheng, akkurat som mennesker. Dette innebærer at roboten har forskjellige ansiktsuttrykk og leppebevegelser.

I tillegg vil Actroid følge med på ansiktet ditt når du snakker til henne, og oppføre seg slik folk flest gjør under samtale.

Actroid er plassert i en liten informasjonskiosk utstyrt med et sett mikrofoner som fanger opp samtalen. I tillegg har produsenten sørget for å integrere en støyfjerningsfunksjon, slik at Actroid ikke blir forstyrret av bakgrunnstøy eller sin egen stemme.

Følelser
Actroid er pgså en følsom robot. For at illusjonen skal virke så naturlig som mulig, har utviklerne utstyrt roboten med et spekter av mennesklige følelser. Dersom du for eksempel skryter av henne, blir hun glad, og på samme måte blir hun lei seg om du forteller at du ikke er så imponert. Hun kan også bevege på seg.

Dersom for eksempel du spør hvilken retning toalettet er, vil Actroid vise deg retingen. Det ligger imponerende mekanikk til grunn for dette. Hun er utstyrt med 42 ledd og et hydraulisk system som skal sørge for at bevegelser foregår så naturlig som mulig.

Actroid er utstyrt med stemmegjenkjenningssystemet AmiVoice som skal kunne forstå sammenhengen i samtaler, og gi fornuftige svar. Hun skal kunne føre samtaler med mennesker, og kan snakke japansk, kinesisk, koreansk og engelsk. I motsetning til andre systemer som forsøker å kjenne igjen enkeltord, forsøker roboten å forstå hele setninger for å fange opp meningen med det du sier.

Formålet er å kunne kjenne igjen naturlig tale fra en hvilken som helst person, uten at det på forhånd er nødvendig å gjennomføre en stemmegjenkjenningsprosess, slik du må på mobiltelefonen når du skal legge til et talesignal. Systemet skal i følge Kokoro forstå forskjellige dialekter og aksenter, og forstå voksne like godt som barn.

Actroid ble utstilt på World Expo-messen i Aichi i Japan tidligere i år. Dersom du er ute og reiser i Japan, kan det hende du er heldig nok til å treffe på robot-kvinnen. Bildene er hentet fra Akihabara News, hvor du kan se flere biler av Actroid.

(Kilde: Kokoro-Dreams.co.jp, Engadget.com, I4u.com, AkihabaraNews.com)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen