Meningsløse SMS

Tekstmeldinger har blitt en av våre vanligste kommunikasjonsverktøy. Hvert år sender vi enorme mengder tekstmeldinger til venner, familie og kolleger.

Teknologiens natur gjør oss anonyme, og siden bruken av tekstmeldinger bare øker og øker, har vi tydeligvis ikke noe i mot denne utviklingen.

Mange av oss benytter tekstmeldinger til å si ting vi ellers ikke tør å si ansikt til ansikt. Tekstmeldinger gjør det også lettere å holde hyppig kontakt med omverdenen.

Ofte sender vi en tekstmelding til en venn bare fordi vi kjeder oss og gjerne vil ha kontakt.

Danske Mobilsiden sammenlikner tekstmeldinger med samtaler som vi fører med de andre på bussholdeplassen eller i køen i butikken. Disse samtalene er som regel ganske uvensentlige, og tatt ut av det blå. Samtalene er uforpliktende, og dermed også mer rett fra levra.

Ditte Rasmussen har tatt doktorgrad i SMS ved Syddansk Universitet i Danmark. I sin oppgave har hun kommet frem til at de fleste tekstmeldinger vi sender enkelt kan sorteres i tre kategorier.

Koordinering
Den første kategorien er Koordinering. Dette er tekstmeldinger vi sender for å korrdinere våre bevegelser med andre. Eksempler på dette er: "Jeg er på bussen, hvor er du?" og "Kommer du hit i kveld?" Disse meldingene har alle til felles at de har til hensikt å opprette eller følge opp en avtale mellom de som kommuniserer.

Statusrapporten
Den andre kategorien har Rasmussen døpt Situasjonsrapporten. Meldinger som "Gjett hvem som står på toppen av Eiffeltårnet nå?" og "Hei, nå er jeg i Bergen og her regner det." passer inn i denne kategorien. Rasmussen beskriver de som en variant av små elektroniske postkort.

Disse meldingene har i følge Rasmussen ingen reell nytte, men sendes for å opplyse våre venner og bekjente om hvor vi er og hva som skjer i livene våre.

Kontaktpåkallelse
Den tredje og siste kategorien har fått navnet Kontaktpåkallelse. I denne gruppen finner vi meldinger som vi sender kun for å invitere til kontakt med andre mennesker. Det er sjelden disse meldingene har noen dypere oppgave enn å opprette kontakt og innlede en samtale. Vi sender gjerne disse meldingene når vi kjeder oss og simpelthen ønsker kontakt med andre. Dette kan for eksempel være meldinger som "Hei, hva driver du med?" og "Jeg kjeder meg".

Hvis denne analysen stemmer, kan vi konkludere med at de aller fleste tekstmeldinger som sendes strengt tatt ikke tjener til noen annen nytte enn et par sekunders underholdning og bekfreftelse fra omverdenen.

Selv om vi sender mer og mer informasjon via SMS, er det likevel fortsatt slik at når det gjelder virkelig viktige beskjeder, da ringer vi.

(Kilde: Mobilsiden)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen