Mener Nokia bryter norsk lov

Hvor lenge skal en mobiltelefon kunne ventes å holde? Akkurat det har vært et stridsspørsmål i mobilbransjen i lang tid.

Ødelagt Motorola-telefonProdusentene, med Nokia i spissen, mener at en ikke kan forvente mer enn to års levetid. Andre mener at det er rimelig med en levetid på flere år.

Spørsmålet er viktig, siden det bestemmer hvor lang garanti du har. Forbrukerkjøpsloven trekker nemlig et skille mellom produkter med to års og fem års forventet levetid.

Dessverre har spørsmålet aldri vært oppe i norsk rett, så det har vært opp til forhandler å tolke loven. Det har ført til at de færreste verksteder lar deg reklamere på telefonen din om den får problemer etter to år.

Nå kan det imidlertid se ut som om det går mot en avklaring. Forsikrings-selskapet Forbrukerforsikring har nemlig valgt å ta en kundes klagesak til retten.

Saken gjelder en Nokia 6100 som ble kjøpt for 3200 kroner i slutten av 2003. Etter to års bruk oppsto det problemer med tastesettet. I mellomtiden har butikken som solgte telefonen gått konkurs, og kunden henvendte seg derfor til Nokia i mars 2006. Her ble han avvist, med den begrunnelsen at den absolutte reklamasjonsfristen hadde gått ut.

Kunden gikk siden videre til Forbrukerforsikring, som nå har tatt på seg å føre saken til endes i rettssystemet.

Kan gå til Høyesterett
- Vi vil forfølge denne saken til Høyesterett om vi må, sier administrerende direktør i Forbrukerforsikring AS, Johan Dolven, til Forbruker.no. - Vi er interessert i å få avklart det prinsipielle i saken, som vi mener er at mobiltelefoner er ment å vare lenger enn to år.

Inntil det har kommet en rettslig avklaring, står Elektronikkbransjen fast på sitt standpunkt om at to år er en rimelig levetid for mobiltelefoner.

- Produktene det gjelder er ikke ment å vare vesentlig lengre enn to år. Departementet har lagt en føring som sier at det er en grense mellom to og fem år, men dette problemet blir stadig mindre ettersom folk i gjennomsnitt skifter mobiltelefon etter to år, sier informasjonssjef i Elektronikkbransjen, Erik Andersen, til Forbruker.no.

(Kilder: Digi, Forbruker.no, NRK)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen