Vil 4K være redningen for Blu-ray?
Vil 4K være redningen for Blu-ray? (Bilde: iStock/22062333)

Mener 4K-oppløsningen kan øke Blu-ray-salget

Platemaker spår at 4KTV-er vil være redningen.

Salget av DVD-er og Blu-ray-plater går nedover. Strømming over nett tar stadig flere markedsandeler, men dette kan bli en utfordring med framtidens standard 4K UHD. De massive datamengdene dette formatet krever, kan rett og slett bli for mye for dagens og morgendagens nett.

Styreleder Robert Wong fra den taiwanske platemakeren CMC Magnetics kommer nå med en frisk spådom. Ifølge nettsiden DigiTimes mener han at etterspørselen på Blu-ray-plater faktisk vil øke, stikk i strid med de siste årenes utvikling i markedet for optiske disker.

4K på plate

DigiTimes oppgir ingen grunn til hvorfor Wong mener dette. Det er likevel nærliggende å tro at spådommen henger sammen med at bransjeorganisasjonen Blu-ray Disc Association (BDA), som er den offisielle pådriveren og utvikleren av Blu-ray-formatet, sysler med planer om 4K-Blu-ray.

I slutten av april skrev CNET at BDA skulle fatte en avgjørelse i forbindelse med 4K på den optiske platen senere i år. Hittil har Blu-ray hovedsakelig vært ment for filmer og TV-serier i Full HD, men 4K er altså en mulighet.

Flere vil ha 4KTV-er

Det er nok dette Robert Wong setter sin lit til, når han spår at Blu-ray-etterspørselen vil øke. Han peker på at behovet for 4KTV-er blir stadig sterkere, og dermed må også innholdet bli levert på en eller annen måte. Et fysisk diskformat er derfor ikke helt utenkelig – selv ikke i dag hvor flere får øynene opp for strømming og nettskyen.

I 2013 vil Blu-ray utgjøre 15 – 20 prosent av CMC Magnetics' inntekt, men Wong tror dette etter hvert vil øke til 70 – 80 prosent.

Superoppløsning på optiske plater?
Bransjen vurderer 4K-Blu-ray »

(Kilde: DigiTimes)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen