Guide

Meldingstjenester

Instant Messaging

Et IM-nettverk består av servere og klienter. Brukere installerer en klient (program) som kobler seg til en server som driver tjenesten. De ulike meldingstjenester bruker forskjellige protokoller, og dermed kan de i utgangspunktet ikke kommunisere.

MSN Messaging

En av de mest populære Instant Messanger tjenestene i Norge. Krever at du har Windows Messenger installert. Bruker du Windows XP er programmet allerede klart til bruk via Start-menyen:

Start -> Programmer

Mer informasjon om Windows Messenger finner du på Microsoft.com. Med MSN Messaging kan du kommuniserer med både tekst, lyd og video. Du kan bruke programmet til å ringe, og du kan dele filer med andre via Internett. MSN Messanger støtter også DirectPlay-kompatible spill online.

For å bruke MSN Messenger tjenesten, logger du deg på med Microsoft .NET passport som du må opprette først på Passport.net

Mer informasjon om denne tjenesten finner du på MSN Messenger og der kan du også laste ned nyeste versjon av programvaren MSN Messenger.

MSN MessengerLast ned MSN Messenger


ICQ

"I Seek You" (ICQ) er en meldingstjeneste i sanntid. Støtter blant annet tekstmeldinger, lyd og video, og SMS-meldinger. Mer informasjon på ICQ.com

ICQLast ned ICQ

¨

IRC

"Internet Relay Chat" (IRC) er et chatteprogram i sanntid. Det finnes mange programmer som støtter IRC-tjenesten, men mIRC er et av de mest populære.

mIRCLast ned mIRC


Yahoo Messaging

Meldingstjeneste i sanntid. Du trenger Yahoo-konto (gratis). Mer informasjon finner du på Yahoo Messenger

Yahoo MessengerLast ned Yahoo Messenger


Trillian

Et program med mange meldingstjenester i ett program: AIM, ICQ, MSN, Yahoo og IRC.

TrillianLast ned Trillian


Gaim

Alternativ meldingstjeneste med ganske mange muligheter. Kan brukes samtidig som andre IM-tjenester.

GaimLast ned Gaim


Meldingstjenester og sikkerhet

Bruk av meldingstjenester innebærer høy sikkerhetsrisiko.

Meldingstjenester kan brukes til overføring av både meldinger og filer. Dette gjør at også ormer og trojanere har lett tilgang. Hackere kan få tilgang til din datamaskin, uten å åpne en ekstra port og uten at brannmurer får stoppet innbruddet. Et slikt innbrudd krever kun en oppdatert liste over de som er tilknyttet meldingsnettverket.

Ormer som kommer med e-post, kan stoppes med serverbasert antivirus. Ormer som overføres via meldingstjenester, er vanskeligere å stoppe på den måten. Den enkelte brukeren bør sørge for å ha oppdatert antivirus.

Dette er noen av ormene som er kjent for å utnytte IM-tjenester:

Meldingstjenester har gjerne også mulighet for fildeling. Med en trojaner, kan en hacker misbruke dette, slik at han/hun får full tilgang til din datamaskin. Hackeren behøver ikke å åpne noen ekstra port, meldingsprogrammet bruker allerede en åpen port.

Brukere av meldingstjenester er ekstra utsatt for "Denial of Service" (DoS) angrep. Dette er bombardement av meningsløs data, som kan føre til program-krasj eller at datamaskinen henger.

Meldingstjenester kan misbrukes til å lese sensitiv informasjon. Derfor bør meldingstjenester ikke brukes til å overføre slike meldinger.

Brukere kan bruke logger som registrerer og lagrer all kommunikasjon som har foregått over tid. Dette kan være svært uheldig, hvis en hacker får tilgang til loggene. Logger bør i hvert fall ikke brukes, hvis meldingstjenesten brukes for utveksling av sensitiv informasjon eller fortrolig kommunikasjon.

Bruker du meldingstjenester, bør du installere et antivirus program. Se vår gratisvare-arkiv med liste over gratis antivirus. Du kan eventuelt også skanne din PC via Internett, hvis du får mistanke om at noe er galt.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen