Melder om store problemer med Macbook Pro Retina

Melder om store problemer med Macbook Pro Retina

Den gode skjermen brenner fast bilder.

I fjor sommer lanserte Apple med brask og bram sin MacBook Pro med 15,4-tommers Retina-skjerm. Maskinen fikk dermed en fire ganger høyere pikseltetthet enn tidligere modeller, og det var absolutt ikke meningen at du skulle fikse på maskinen selv.

Nå, om lag et år senere, viser det seg at et stort antall kunder helt siden lanseringen har hatt problemer med PC-en. Problemene er ikke ubetydelige, og på nettstedet 9to5Mac forteller de om kunder som har måttet gå gjennom opp til ni erstatningsmaskiner.

Bildet henger igjen

Retina-skjermen er på mange måter et flaggskip-produkt fra Apple. Denne skal gi langt bedre bildeskarphet enn tradisjonelle PC-skjermer, ved å putte flere fysiske piksler på hver kvadratcentimeter av skjermflaten.

Problemet med denne, i versjonen på 15,4 tommer, er bare at skjermbildet på mange maskiner blir brent inn i selve skjermen – altså at en skygge av nettsiden, bildet eller tekstdokumentet du har hatt åpent blir hengende igjen etter at det er lukket.

Problemet er omfattende nok til at én enslig forumtråd om saken, på Apple sitt support-forum, i skrivende stund har over 400 000 visninger, og nærmer seg 7400 innlegg. I tillegg viser 9to5Mac til at det nylig ble innledet et gruppesøksmål mot Apple i USA, basert på at selskapet har lurt kundene til å betale ekstra for en lavkvalitets skjerm.

Stammer fra leverandør

Apple sier selv at denne typen problem er «normal oppførsel» på deres mest avanserte skjermer. De anbefaler at brukere lar maskinen gå i hvilemodus når den ikke er i bruk, og sier ikke noe om at feilen er spesifikk til noen enkeltmodeller.

Ifølge 9to5Mac skal imidlertid problemene med innbrenning være begrenset til MacBook Pro-maskiner med LG-produserte skjermer, mens skjermer som er produsert av Samsung ikke har dette problemet.

Det er imidlertid ikke mulig for hverken kunder selv, eller Apples kundestøtte, å vite hvem som har produsert den enkelte skjerm, som har ført til at flere har fått erstattet sin LG-produserte problemskjerm med andre fra samme fabrikant, gang på gang.

En rekke andre problemer

Som om skjermproblemene alene ikke var nok, klager mange MacBook Pro-kunder i Apples eget support-forum på andre utfordringer. Disse dekker et vidt spekter av problemer, men i de mest populære trådene er det noen få ting som går igjen.

Enkelte melder om at prosessoren i maskinen jobber på spreng uten grunn, selv når den er helt ny. Andre, også av de som har vært heldige nok til å få en maskin med Samsung-produsert skjerm, melder om at etter en tid begynner skjermen å flimre kraftig.

Atter andre forteller om at viftene i maskinen brått kan begynne å spinne for full guffe uten grunn, og en rekke tråder tar for seg problemer med batterilevetiden.

Stille fra Apple

For en ukes tid siden slapp Apple en fastvareoppdatering som skulle fikse et problem med svært lav bildehastighet ved spilling, og i tillegg løse problemene med viftekontroll. Oppdateringen skulle dessuten ordne en feil som hindret maskinen i å starte fra hvilemodus.

De øvrige problemene ble ikke nevnt i denne oppdateringen, men selskapet oppdaterte nylig også det interne designet på sine MacBook Pro-maskiner. Offisielt skulle dette bare være en oppgradering av prosessoren, men 9to5Mac har fått tak i en lekket, intern reparasjonsguide som indikerer noe annet.

Ifølge dokumentet har den nyeste inkarnasjonen av maskinen, i tillegg til ny prosessor, fått et annet hovedkort, en annen SSD-enhet, og et annet bunndeksel enn den opprinnelig kom med.

Siden Apple ikke har kommentert noen av disse problemene offisielt er det vanskelig å si om disse endringene vil løse problemene den originale versjonen kom med.

På den stasjonære fronten tror vi dog det ser lysere ut for Apple.
Les vår nyeste test av Apple Mac mini »

(Kilder: 9to5Mac (1), 9to5Mac (2), 9to5Mac (3))

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen