GUIDE: Mekaniske tastaturer Slik fungerer mekaniske tastaturer

Guide Mekaniske tastaturer

(Bilde: Niklas Plikk, Tek.no)

Slik fungerer mekaniske tastaturer

Vi tar for oss de største begrepene og teknologiene, og forklarer hva som er best for deg.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Sist, men ikke minst, alle de imponerende ordene som produsentene bruker for å skryte av tastaturene sine. Vi tar en rask titt på de viktigste ordene du bør vite hva betyr, og rydder opp i litt forvirring rundt hva ghosting egentlig er. La oss ta en titt:

Key Blocking og Ghosting

Ghosting skjer når du trykker to taster på tastaturet, og en tredje tast – som du ikke trykket – blir regstrert i tillegg. Dette skjer svært sjelden, selv på de billigste tastaturene.

Key Blocking er omtrent så enkelt som det høres ut som, og oppstår når tastaturet ikke klarer å registrere flere tastetrykk. Hvis du for eksempel trykker to taster inn samtidlig, og så trykker ned en tredje uten at det skjer noe, har du opplevd «Key Blocking». I dette eksempelet har tastaturet bare 2KRO, forklart nærmere under.

Key Rollover (#KRO og NKRO)

Med NKRO kan du trykke inn så mange knapper du bare vil, og alle vil bli registrert. Dette er kun mulig på mekaniske tastaturer.
Med NKRO kan du trykke inn så mange knapper du bare vil, og alle vil bli registrert. Dette er kun mulig på mekaniske tastaturer.

NKRO står for N-Key Rollover, og lar deg trykke inn så mange knapper du vil, hvor alle trykk vil bli registrert. Dette er det bare mekaniske tastaturer som kan, på grunn av måten de er bygd på. Dette er det samme som noen tastaturprodusenter feilaktig kaller Anti-ghosting, mens det egentlig er snakk om enten N-Key Rollover, eller det mer begrensede #KRO.

#KRO sier hvor mange taster du kan trykke før du kommer til Key Blocking-begrensingen. På et tastatur med for eksempel 6KRO, vil seks taster kunne trykkes ned samtidlig. Trykker du ned flere vil ikke alle trykkene bli registrert. Razers BlackWidow-tastatur reklamerer for eksempel med Anti-ghosting på opptil seks taster, selv om de egentlig mener at tastaturet har 6KRO. Dette er for øvrig nok for de aller fleste.

Lurer du på enda mer om mekaniske tastatur? Har vi gått glipp av noe? Gi oss gjerne beskjed i diskusjonstråden nedenfor.

Du finner alle våre tester av tastaturer i vår testseksjon »

Du kan også lese testene ved å trykke på lenkene under, hvor vi har plukket ut noen av favorittene våre: 

(Kilder: Overclock.net, DasKeyboard, Geekhack, Wikipedia, Mechanicalkeyboardguide)

Gå til side

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen