Dekselet på baksiden er i klar plast ytterst, noe som får det til å se ut som om Meizu-logoen nærmest svever over overflaten. (Foto: Kurt Lekanger)

Sniktitt Meizu MX

Dekselet på baksiden er i klar plast ytterst, noe som får det til å se ut som om Meizu-logoen nærmest svever over overflaten. (Foto: Kurt Lekanger)

Kinesernes svar på iPhone er en råtass

Når Meizu lanserer nye mobiler i Kina, oppstår det endeløse køer utenfor butikkene.

Meizu MX

Størrelse: 12,1 x 6,3 x 1,0 cm
Vekt: 139 gram
Skjerm: 4,0 tommer, 960 x 640 piksler,kapasitiv ASV LCD-skjerm (Advanced Super View)
Operativsystem: Flyme OS - basert på Android 2.3.5 Gingerbread (4.0 kommer)
Mobilnettverk: 3G 850/900/1700/1900/2100 MHz, GSM 850/900/1800/1900 MHz
Internett: GPRS, Edge, UMTS (3G), 21,6 Mbps HSDPA, HSUPA, Wi-Fi b/g/n
Kamera: 8 Megapiksler Exmor-R bakbelyst sensor, autofokus, smildeteksjon. 0,3 Megapiksler frontkamera.
Maskinvare: Samsung Exynos 4210 m/to 1,4 GHz A9-CPU-kjerner. Mali 400 MP-grafikk med fire kjerner.
Internminne: 1 GB
Minnekort: Nei, 16 GB intern lagring
Teknologi: Bluetooth 2.1+EDR, Wi-Fi, DLNA, GPS/A-GPS, digitalt kompass
Batteri: 1600 mAh
Pris og tilgjengelighet: 4.125 i Norge (Iwill.no), ca. 2 300 kroner i Hong Kong.
Meizu MX er ca. 1 cm tykk.
Meizu MX er ca. 1 cm tykk.
Esken til mobiltelefonen er forkledd som en instruksjonsbok.
Esken til mobiltelefonen er forkledd som en instruksjonsbok.
Låseskjermen til Meizu MX gir deg umiddelbar tilgang til ringefunksjonen og SMS-er, i tillegg til vanlig opplåsing.
Låseskjermen til Meizu MX gir deg umiddelbar tilgang til ringefunksjonen og SMS-er, i tillegg til vanlig opplåsing.
De lysende berøringsknappene på hver side består av fem lysdioder. Knappene kan endre form, og endrer retning når du snur telefonen.
De lysende berøringsknappene på hver side består av fem lysdioder. Knappene kan endre form, og endrer retning når du snur telefonen.
Flyme OS er basert på Android, men har ingen app-meny. I stedet ligger alle apper spredd utover startskjermene – som på iOS.
Flyme OS er basert på Android, men har ingen app-meny. I stedet ligger alle apper spredd utover startskjermene – som på iOS.
Fra innstillingsmenyene kan du selv velge hvor rask du vil at mobilen din skal være. På bekostning av batterilevetiden, selvfølgelig.
Fra innstillingsmenyene kan du selv velge hvor rask du vil at mobilen din skal være. På bekostning av batterilevetiden, selvfølgelig.
E-postleseren fungerte fint, men norske tegn i avsender-navn blir gjort om til kinesiske tegn. Selve meldingsteksten er imidlertid feilfri.
E-postleseren fungerte fint, men norske tegn i avsender-navn blir gjort om til kinesiske tegn. Selve meldingsteksten er imidlertid feilfri.
Det følger med en ganske god filbehandler.
Det følger med en ganske god filbehandler.
Meizu MX er forholdsvis kostbar i Norge, men med nesten halv pris i Hong Kong er den et røverkjøp.
Meizu MX er forholdsvis kostbar i Norge, men med halv pris i Hong Kong er den et røverkjøp hvis du skulle befinne deg på de kanter av verden.

Den kinesiske mobilprodusenten Meizu er forholdsvis ukjente utenfor Kina, men i hjemlandet har produsenten en kjendisstatus som såvidt vi har skjønt ikke er langt i fra det Apple opplever i vår del av verden. Hver gang produsenten lanserer en ny mobiltelefon, er det endeløse køer utenfor butikkene – og de ivrigste tilhengerne legger seg i kø allerede dagen i forveien.

Den nyeste Meizu-mobilen, Meizu MX, har svært kraftige spesifikasjoner og selges nå i Norge av selskapet Iwill. Selv om telefonen er direkte importert fra Kina, og ikke er fullt ut tilpasset norske forhold, synes vi likevel den var interessant nok til at vi ønsket å prøve den ut litt. Det at den ikke har norsk tastatur, er enkelt nok å fikse. Klarer du også å gå inn i innstillingsmenyene og manuelt sette opp de nødvendige APN-innstillingene for å gi telefonen tilgang til datatrafikk over mobilnettet, så er det ikke noe problem å få Meizu MX til å fungere som den skal her i Norge. Den støtter nemlig alle de nødvendige frekvensbåndene for GSM og UMTS/3G.

Gode spesifikasjoner

Meizu MX er en godt utstyrt mobiltelefon. Den har en kraftig Exynos tokjerneprosessor fra Samsung (mer om det senere), 16 GB lagringsplass, en 4-tommers skjerm med veldig høy oppløsning (960 x 640 punkter) og et 8 megapiksel kamera med bakbelyst bildesensor som visstnok skal være av typen Sony Exmor R – den samme som brukes i mange av de beste kameramobilene fra Sony og i iPhone 4S. Vi har ikke gjort noen sammenlignende test av bildekvaliteten til Meizu MX og andre gode kameramobiler, men vi opplevde at den håndterte motiver med dårlig belysning godt i forhold til de fleste andre mobiltelefoner.

Ligner iPhone – men likevel unik

Ved første øyekast vil man kanskje kunne tro at dette er en ren iPhone-kopi, som det jo finnes mange av i Kina. Meizu har riktignok helt tydelig hentet mye inspirasjon fra Apple, men det er likevel gjort på en elegant måte – og telefonen ligner etter vår mening ikke mer på en iPhone enn for eksempel enkelte av Samsungs modeller. Meizu MX har også enkelte smarte og unike funksjoner i brukergrensesnittet, som vi liker godt.

Esken telefonen kommer i er så stilig at den kunne vært et typisk Apple-design, selv om den ikke ligner noe Apple har gjort. I stedet for en vanlig eske kommer Meizu MX i en boks som ligner en bok. De første sidene av boken inneholder en introduksjon til telefonen (tror vi, alt er på kinesisk). Et stykke ut i boken åpenbarer selve telefonen seg, plassert i et skjult hulrom inne i boken – som hentet rett fra en spionfilm.

Det hvite plastdekselet på baksiden er i tykk og solid plast. Dekselet er festet ved hjelp av to små fjærbelastede pinner som du må dytte inn med en binders for å få av. Det er vanskelig å få av dekselet, men det at det sitter såpass godt gjør at hele telefonen nesten virker "helstøpt". Sammen med avrundede former og tyngden på telefonen gjør det at telefonen ligger godt i hånden, og den føles solid. Det er ikke mulig å ta ut batteriet, og den eneste grunnen til å ta av bakdekselet er dermed for å sette inn SIM-kortet.

Nedenfor skjermen finner du en fysisk Hjem-knapp. I tillegg er det en tilbakeknapp og en menyknapp, som du finner på andre Android-mobiler. Disse knappene er imidlertid litt spesielle, og utgjøres av fem bittesmå lysdioder som danner ulike symboler – for eksempel en pil. Når du snur telefonen, endrer også symbolene retning. Lysdiodene lyser også opp for eksempel for å varsle om innkomne meldinger.

Sterkt modifisert Android

Meizu MX kjører Android versjon 2.3.5 (4.0 vil komme), men operativsystemet og brukergrensesnittet er modifisert så mye at Meizu faktisk ikke kaller det for Android selv. I stedet har de kalt operativsystemet for Meizu Flyme OS. Du finner ingen referanser til Android når du går inn på About phone i innstillingsmenyen.

Flyme OS er nesten som en slags mellomting mellom Apples iOS og Samsungs Touchwiz-grensesnitt. Hele app-menyen i Android er fjernet, og i stedet ligger alle appene dine bortover på startskjermene. Du kan legge til så mange startskjermer du vil, og installerer du apper som ikke får plass vil det automatisk bli opprettet en ny startskjerm. Apper kan organiseres i mapper, og du kan også plassere widgeter på startskjermene.

Låseskjermen er veldig smart, med tre ikoner nederst; en med et telefonrør, et hengelåssymbol og ett symbol for meldinger. Ved å dra ett av disse ikonene oppover låser du opp mobilen samtidig som du går direkte til ringefunksjonen, den siste appen du hadde oppe, eller til oversikten over innkomne SMS-er.

Etter å ha brukt Flyme OS noen dager, synes vi Meizu har gjort en god jobb med å gjøre Android til et enda mer brukervennlig operativsystem. Til og med innstillingsmenyene er mer ryddige og oversiktlige enn på en gjennomsnittlig Android-telefon, samtidig som telefonen har det meste du forventer å finne på en Android-mobil.

Til tross for at Flyme OS er ganske ulikt vanlig Android, fungerte alle Android-apper vi prøvde som de skulle. Meizu har en egen app-butikk, Flyme Store, men du har også tilgang på Android Market. I Flyme Store er det meste på kinesisk.

God ytelse

Meizu MX benytter en Exynos 4210-systembrikke fra Samsung, med to 1,4 GHz ARM A9-kjerner og en firekjerners Mali 400 MP-grafikkprosessor. Sammen med 1 GB 1066 MHz DDR2-RAM bør dette bety høy ytelse, noe vi også får bekreftet da vi kjørte våre vanlige testprogrammer på telefonen.

En ting som er litt spesielt med Meizu MX, er at du faktisk kan stille klokkefrekvensen til prosessorene selv via innstillingsmenyene. Du kan riktignok ikke velge klokkefrekvensen direkte, men velge mellom "Low" (600 MHz), "Normal" (1 GHz) eller "High" (1,4 GHz). Høyere klokkefrekvens betyr selvfølgelig kortere batterilevetid, men vår erfaring er at batteritiden er helt grei selv med maks ytelse. Vi ladet stort sett i snitt en gang i døgnet. Var telefonen lite i bruk, kunne den ligge lenger mellom hver lading.

Med mobilen stilt på maks ytelse, oppnådde vi en score på 3.590 poeng i Quadrant 1, mens vi målte 3.070 poeng på Samsung Galaxy S II. I Nenamark 2 fikk vi en score på 50 fps i Nenamark 2, som er omtrent på nivå med Galaxy S II. I Quadrant 2 oppnådde vi 3.205 poeng. Skrudde vi ned ytelsen fra "High" til "Normal" sank Quadrant 2-ytelsen ned til 2.282 poeng. Resultatet i Browsermark var 56.861 poeng.

Konklusjon

Vi har ikke testet Meizu MX grundig nok til at vi ønsker å gi noen kjøpsanbefaling – men etter å ha brukt den noen dager sitter vi igjen med et godt førsteinntrykk. Men dette er først og fremst en entusiast-telefon for de som ikke har noe imot å måtte gjøre enkelte egne tilpasninger selv.

Prisen på telefonen i Norge er nok litt for høy til at Meizu MX er noe særlig fornuftig kjøp. Men skulle du befinne deg i Kina eller Hong Kong, kan du gjøre et røverkjøp og få en kraftig og velutstyrt mobil til en rimelig penge. Hong Kong-versjonen er for øvrig noe rimeligere enn Kina-versjonen, får vi opplyst fra den norske importøren iWill. Det er Kina-versjonen vi har testet. De to skal i utgangspunktet være like, men Hong Kong-versjonen kommer med opplåst bootloader.

Den norske importøren har satt ned prisen på telefonen med rundt 600 kroner etter at vi publiserte saken.

Her kan du lese alle våre mobiltester

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen