Meget i sløyd

Øystein Sunde har skrevet den ene fulltrefferen etter den andre, mye grunnet hans evne til å kombinere det upretensiøse og folkelige med fortreffelig gitarspill og smarte, velskrevne tekster med høy, humoristisk gjenkjennelsesfaktor. Bluegrass-baserte "Meget i Sløyd" føyer seg på utmerket vis inn i gullrekken.

Et collage gjort av stjerner

Øystein Sunde leverer en av sine aller beste plater noen sinne.
Øystein Sunde leverer en av sine aller beste plater noen sinne.

Sytten plater har det blitt siden debuten "1001 Fnatt" i 1970. To år etter førstealbumet satte bluegrass-interessen inn for fullt, med opprettelsen av Christiania Fusel & Blaagress og den oppfølgende CD-en "Som varmt hvetebrød i tørt gress". Siden dette har vi hørt Sunde skravle om alt fra sokker som forsvinner i vaskemaskinen og ting det er kjekt å ha i fryseren, til trafikkfarlige gjess og uvøren bruk av skytevåpen.

Bandet "Meget i sløyd" er et collage gjort av stjerner, bestående av Øystein Fosshagen (fele), Terje Kinn (banjo), Knut Hem (dobro), "Knerten" Kamjord (bass) og Stein Bull-Hansen (gitar, mandolin). Albumet er stablet sammen helt uten bruk av trommer og annet tradisjonelt slagverk, men dette vil lytteren neppe tenke over ettersom ensemblet produserer rytmer så det holder.

Omskrivninger og videreføring

Med unntak av to låter er musikken komponert av en energisk Sunde. Sitter her og har det på G (Sitting on the top of the world, trad.) og Sett deg i armkroken min (Roll in my sweet baby´s arms, Lester Flatt) er hyggelige innslag på platen, men samtidig kommer de til kort hva angår underholdningsverdi hvis man sammenligner dem med gitarkameratens originale verker. Likevel passer de to avstikkerne utmerket inn i CD-ens konsept, og underbygger på optimalt vis den musikalske retningen.

Sånn er´e bare åpner showet som et naturlig følge til Kjekt å ha (1989) og Du må´kke komme her og komme her (1994). Samfunnsrefsende og sitatvennlige verselinjer ønsker oss velkommen i lystig swing-innpakning: «Staten har blitt en morsom gnier, sånn er´e bare. Den bruker tusenvis av kroner på å spare en tier, sånn er´e bare. Hver minste ting skal ut på anbud, men bor du i Moss og skal føde, da kan du risikere å måtte føde på Brandbu. Sånn er´e bare.»

Livsstilsbetraktninger

Han hadde båt er platens første singel og omhandler i overfladisk betydning den umoralske mangemillionæren som har «lurt en to-tre banker for en halv milliard». Låta setter spørsmålstegn ved vår rettspraksis, når rikingen viser seg å ha «en ganske sleip advokat som hevder at han er for syk for vårt rettsapparat». Teksten berikes med særdeles treffende innslag av Pengegaloppen(Sandbeck) og en viss prøysensk julesang: «Og stjerna på Mercedesen hu lyste like klar, du ser´a over panseret når´a er på tur med far». Han hadde båt er mesterlig arrangert med vekselsang og friske banjotakter.

Bluegrass med forfriskende avvik viser seg å stå til Sunde som jordbær til champagne, og den nypolerte CD-en må oppsummeres som en av hans aller beste.

Dormende, bossa nova-inspirerte Å få dagen til å gå tar et oppgjør med den norske arbeidskulturen, hvor praksis er at «Når du først har stempla inn her om mårran, er det meste gjort». Det står skrevet i grøfta har diffuse paralleller til Barkebille Boogie (1981) med sin dyriske tematikk. Eksistensielle Plopp («Plopp, der ble det født en unge til» …) er blant sløydsalens mørkere innslag med sine kvasifilosofiske betraktninger om livets gang («Hei, der ble det født enda en, en ny liten tæla med harddisk blank og ren, på vei ut i møkka med usikre små ben») og ambivalente mening («Plopp, der ble det født en kunde til, et nytt behov å mette med moteklær og bil, en ny sjel å kapre, et nytt liv på spill»).

Klisjeen øl, torader og rømmegrøt forekommer i Springar etter mer øl (i form etter Grete Roede), og viser den typiske sundske tekstfinurligheten i linjer som «Så er´e av med grilldress og på med intellektuelle klær, for det er kappleik på Tinn og Ål og Gol, det er nesten en kappleik til hver». Springaren skiller seg ut rent sjangermessig og har engasjert Bjørn Holm på bass og Stian Carstensen (Farmers Market) på trekkspill. Dessuten byr den på et kulturhistorisk persongalleri med nærmest paranormale omveier. Vi får blant annet høre at «oppi hardingfelehimmer´n sitter nå Knut Dahle og tar seg en sigg. Han fikk fribillett den dagen han ga bort hele slåttesamlingen sin til Grieg».

Konklusjon

"Oppfinnsom" og "munnrapp" er eksempler på beskrivende ord som har formert seg i kjølvannet av Øystein Sunde og hans musikalske gaver til folket. I tillegg er han en drivende god gitarist. På "Meget i sløyd" har han virkelig funnet både seg selv og sine ultimate, gode hjelpere. Bluegrass med forfriskende avvik viser seg å stå til Sunde som jordbær til champagne, og den nypolerte CD-en må oppsummeres som en av hans aller beste.

Øystein Sunde Meget i sløyd

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen