I dokumentet "USA vs You (and Kim Dotcom)" langes det ut mot Obama-administrasjonen.
I dokumentet "USA vs You (and Kim Dotcom)" langes det ut mot Obama-administrasjonen. (Bilde: Skjermdump, Kim.com)

Megaupload-grunnlegger tordner mot Det hvite hus

Anklager Obama-administrasjonen for å være i lomma på filmbransjen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I kjølvannet av at fildelingsnettstedet Megaupload ble stengt ned har bakmannen, Kim Dotcom, ikke vært nådig i sin kritikk av det amerikanske rettssystemet.

I et 38 sider langt dokument går han nå hakket lengre, og anklager sammen med Megaupload-advokatene hele Obama-administrasjonen i det Hvite Hus for å være kjøpt og betalt av Hollywood.

Bytter rettigheter mot valgkampbidrag

Dokumentet er også lagt ut på nettstedet Torrentfreak. Det starter med å hevde at saken mot Megaupload og ham selv tilsynelatende er den største opphavsrettssaken i historien, i og med at den omfatter flere titalls millioner brukere verden rundt.

Likevel, påstås det, er rettssaken basert på høyst tvilsomme juridiske prinsipper. Megaupload-advokatene mener hele saken tilsynelatende er drevet frem av presidentens ønske om å blidgjøre filmindustrien, i bytte mot valgkampbidrag og politisk støtte.

– Den graden som opphavsrettslobbyen, og spesielt MPAA, har klart å gjøre den sittende administrasjonen til et instrument for å slå ut et utenlandsk selskap og dets ledelse, er bokstavelig talt uamerikansk, skriver de.

Digitalt Guantanamo-fengsel

Robert Amsterdam, en av de to forfatterne av dokumentet, mener dessuten i en kommentar på Torrentfreak at saken mot Megaupload på alle mulige måter minner om et digitalt Guantanamo-fengsel, eller «Gitmo».

– Det digitale Gitmo har ingen sprinkler, ingen piggtråd og ingen vakter. Det som de har til felles er et totalt fravær av rettssikkerhet; den formen for eksepsjonell behandling og arbitrær berøvelse av rettigheter som vanligvis er tilsidesatt for terrorisme og trusler mot nasjonens sikkerhet, skriver Amsterdam.

Hans mening er at dette digitale fengselet ikke tilhører noen enkelt nasjon, men i stedet består av en felles oppfatning – om at rettighetene til en svært liten gruppe bedrifter og statlige interesser er viktigere enn rettighetene til alle andre.

– Opphever arbeiderrettigheter

Heller ikke New Zealands myndigheter unnslipper kritikk. Amsterdam hevder blant annet at aksjonen mot Kim Dotcoms hus, hvor han ble pågrepet ved hjelp av angrepshelikoptre, væpnede menn og angrepshunder, innebar en bevisst tilsidesettelse av lokal og internasjonal lov. I fjor sommer avgjorde også en dommer på New Zealand med at raidet var ulovlig, og skulle aldri ha funnet sted med den ransakelsesordren som ble gitt.

– Var myndighetene på New Zealand spesielt ivrige på å hjelpe USA i denne ulovlige kampanjen fordi det ville glede Hollywood? Vi har allerede sett denne regjeringen gi mer enn 120 millioner dollar til filmstudioene gjennom skattekutt, og den har til og med gått så langt som å utforme spesiallover som opphever arbeidernes rettigheter, og tillater dem å ansette Newzealendere for utbytter-lønn, tordner Amsterdam.

Både i kommentaren og i den 38 sider lange rapporten hagler det med beskyldninger om korrupsjon og kameraderi mot styresettet i USA. Blant annet pekes det på en trussel Chris Dodd i MPAA kom med i fjor; om at filmbransjen ville slutte å donere penger til politikere som ikke beskyttet deres interesser.

Dette er ikke første gang Dotcom og kompani kommer med harde påstander:
– Den amerikanske visepresidenten tok ned Megaupload »

Hardware.no har vært i kontakt med amerikanske myndigheter, som vil komme tilbake til oss dersom de ønsker å kommentere saken.

(Kilder: Torrentfreak, Torrentfreak, Kim.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen