Megapiksler og annet snadder

Oppdatering: Vi har vært på pressekonferansen, og fått med oss litt informasjon utover det vi kunne lese i pressemeldingene.

En av de nye funksjonene er blant annet korrigering av vignettering. Kameraet har en database over 26 objektiver, og vet hvordan disse vignetterer, og kan derfor kompensere for det. Databasen kan oppgraderes når flere objektiver legges til.

Autofokusen er forbedret ved at alle 9 fokuspunktene har kryssensor.

Den nye signalprosessoren er naturligvis rasker enn den gamle, og har flere funksjoner, noe som blant annet gjør den bedre i stand til å redusere støy i bildene. Dette sammen med at bildebrikken har mikrolinser som sitter inntil hverandre for å utnytte arealet best mulig, gjør at Canon har kunnet øke oppløsningen, og likevel forbedre støynivået på høye ISO-verdier. Vi gjorde en svært uformell test av ISO 12800, og ble ikke skremt. Det er sammenliknbart med Nikon D700 på ISO 25600 (D700 har dobbelt så stor sensor), så foreløpig ser det bra ut, men vi kan ikke uttale oss men noen grad av sikkehet før vi har testet det ordentlig.

Byggekvaliteten og værtettingen skal være bedre enn på EOS 40D, men vi ser at de har byttet ut den solide, gode batteriluka med en som er hengslet i plast, og minner som Nikons løsning på det området. Det er et skritt i gal retning.

Veiledende pris er 12 599,- kroner, noe som er lavere enn for 40D da det kom. Det vil bli tilgjengelig i månedsskrifte september/oktober. 40D vil fortsatt bli produsert, og Canon presenterte 50D som et produkt i tillegg til 40D, ikke i stedet for. Akkurat hva de mente med det var det vanskelig å få utav dem.

Spekulasjonene har gått runden, produktbilder har sirkulert, glimt har lekket fra offisielle - og mer obskure - nettsider om Canons nye entusiast-speilrefleks. Nå feier Canon ryktene til side, og vi kan med litt avmålt forventning konstatere at Eos 50D er et faktum. Dette er ikke arvtageren til Canon Eos 5D slik noen nok har ønsketenkt, men til Eos 40D .

Ser vi på spesifikasjonene og ikke minst produktbildene av nykommeren kan vi observere at det mest iøynefallende er et hopp til fra 10 til 15 megapiksler. Altså det største megapiksel-steget rent prosentmessig siden Eos D60 , da denne midtsjiktmodellen gikk fra tre (Eos D30) til seks. Etter seks år og kun fire megapiklsers økning over like mange inkarnasjoner, vil nok Eos 50D forløse en del sitring hos Canon-patrioter og utstyrsfetisjister, og kanskje noen skuffelsens sukk hos de som investerte i 40D. Men om større betyr bedre bilder, vil vise seg.

Rent kroppslig er det lite som har forandret seg fra Eos 40D, logisk nok etter som det kameraet tilbyr en utmerket ergonomisk løsning. Sensoren er fremdeles en 1.6 x APS-C-modell, riktig nok koblet til en DIGIC 4 prosessor som det skal bli spennende å se resultater fra. Ved siden av 50% økning i megapiksler, er et utvidet ISO-spekter med mulighet for spesialinnstilling til 12800 ISO, kanskje den viktigste oppgraderingen. Til sammenligning kan 40D stilles til 3200 ISO. Den såkalte Highlight Tone Priority-innstillingen for høyere dynamisk omfang i lyse områder er blitt utvidet til å fungere opp til ISO 3200, som er høyeste standard ISO. Skjermen har også fått en kraftig økning i oppløsning på hele 920000 bildepunkter. 40D kan skilte med 230000 punkter. Ellers ser det ut til å være få viktige forandringer fra Eos 40D.

Med Eos 50D er det tydelig at det er Nikon D300 Canon legger seg etter. Det blir interessant å se om de klarer å matche Nikons støyprestasjoner, noe som i så fall vil være en minst like betydelig konkurransefaktor som 15 megapiksler. Det er viktig at Canon tar opp konkurransen, etter det kan ha virket som de har ligget på litt på latsiden etter først å ha hatt et forsprang i markedet (til ca anno Nikon D300). Her et testbilde tatt ved ISO 1600.

Eos 50D vil nok ikke sette like mye standard som for eksempel Eos 20D . Likevel virker dette som et kamera som igjen vil gjenvinne den litt arrogante "flair" Canon så lenge hadde. Så da venter vi bare på å få en testmodell hit, og selvsagt til en verdig arvtager til Eos 5D.

For de som savner oppfølgeren til EOS 5D, har Canon Norge, på pressekonferansen i dag, avslørt at de vil lansere et EOS-kamera til i år. Vi regner det som svært sikkert at det vil være oppfølgeren til EOS 5D.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen