Megapikselracet er over...

For to uker siden samlet Panasonic europeisk fotopresse til et lanseringsarrangement i Monaco, og det var på et foredrag om fire nye kompaktkameraer at de kom med referansen til det berømte megapikselracet. Kameraet det dreide seg om var Panasonic LX3, etterfølgeren til populære LX2, og i følge Panasonic har de bevisst begrenset oppløsningen på nykommeren til 10 megapiksler, samt økt brikkestørrelsen en smule, for sammen med deres nye brikketype å kunne tilby markedets beste bildekvalitet. Samtidig som LX3 ble vist frem til et samlet europeisk pressekorps lanserte Panasonic også FX150, et kompaktkamera med hele 14,7 megapiksler, ment som en erstatning for FX100, akkompagnert av smålatter fra salen.

Men fra spøk til revolver. Selv om Panasonic kanskje var en smule uheldige i sin timing på disse to kameraene, så er nyheten egentlig god. At en så enormt svær kamera- og bildebrikke-produsent som Panasonic nå har begynt å våkne til hele megapikselproblematikken - dog foreløpig kun med hensyn til sin toppmodell i segmentet - er udelt positivt. Vi håper at flere vil følge etter og bremse denne sinnsvake utviklingen.

Panasonic Lumix LX3 med ekstra optisk søker
Panasonic Lumix LX3 med ekstra optisk søker

Og vi skal ikke mobbe Panasonic for mye heller, for med LX3 har de sluppet et svært interessant kamera. De holder det ikke hemmelig at det er Canon G9 de med LX3 ønsker å ta kampen opp med, og de er selvsikre nok til å love markedets beste bildekvalitet i kompaktsegmentet, og selv om Panasonic kanskje ikke har vært mest kjent for verdens beste bildekvalitet før, så er det ting som tyder på at dette er et satsningsområde for dem nå.

Selv om vi i Monaco fikk prøve prototyper av LX3 i noen timer, så er ikke firmwaren ferdig og vi måtte derfor love Panasonic å ikke vurdere bildekvaliteten basert på bildene vi tok der nede. Det ville da også vært vanskelig, da man må til med kameraets råfiler for å få optimal bildekvalitet, og disse filene er det ingen programvare som har støtte for riktig ennå.

LX3 får et zoomomfang som tilsvarer 24-60mm med blender f2.0-2.8, noe som absolutt er interessant i seg selv. Som nevnt støtter kameraet også råformat, og det har en skjerm på 3 tommer (7,6 cm) med hele 460 000 bildepunkter. I følge Panasonic skal det klare 2,5 bilder i sekundet, både med beste JPG-kvalitet og RAW, og på videofronten stiller det med opptak i 720p med 24 bilder i sekundet. Batterikapasiteten oppgis til å være 320 bilder per lading. Det meste av dette er forbedringer fra forgjengeren, og som om ikke det var nok vil LX3 også bli utstyrt med en standard hotshoe for ekstern blits. Man kan også bruke blitsskoen til å feste en optisk søker (ekstrautstyr) som dekker en bildevinkel tilsvarende 24mm, om man skulle ønske det.

Panasonic LX3 forventes i norske butikkhyller i slutten av august til en veiledende pris på kr 4600,-.

Som nevnt ble FX150 også annonsert i Monaco, og foruten de berømmelige 14,7 megapikslene kan kameraet stille med en zoom som tilsvarer 28-100mm ved fullformat, med blender f2.8-5.6. Sistnevnte er ikke akkurat gullspesifikasjoner, og blender 5.6 i et kompaktkamera som bare strekker seg til tilsvarende 100mm er litt skuffende.

Panasonic Lumix FX150
Panasonic Lumix FX150

Men også FX150 har fått forbedringer i forhold til forgjengeren, selv om de ikke er like omfattende som for LX3. FX150 får blant annet utvidete muligheter til å stille hvitbalanse og fargegjengivelse, får HD-utgang, og mulighet til å ta opp video i 720p-kvalitet med 24 bilder per sekund. Batterikapasiteten er også ørlite forbedret siden sist, med opp til 330 bilder per lading.

Panasonic FX150 forventes i norske butikkhyller i slutten av august til en veiledende pris på kr 3600,-.

Nestemann ut er Panansonic Lumix FX37, som skal erstatte FX35. Heldigvis har Panasonic her beholdt oppløsningen på 10 megapiksler, men for å ha en forbedring å vise til vil FX37 få 5x zoom (tilsvarende 25-125mm) mot FX35s 4x som tilsvarer 25-100mm. Om det kan sies å være noe særlig til forbedring kan imidlertid debatteres, siden de ekstra 25mm også fører til at største blender på tele-enden går ned fra f5.6 til f5.9, noe som er rekelrett dårlig i et kompaktkamera med moderat tele. Heldigvis er det mye viktigere at de har beholdt vidvinkelen på 25mm. Selv om brukbar vidvinkel blir mer og mer vanlig i kompaktkameraer folr tiden, er vi ikke akkurat bortskjemt med så bra vidvinkel som dette. Desverre.

Panasonic Lumix FX37
Panasonic Lumix FX37

Foruten dette har FX37 fått en forbedret ansiktsgjenkjennign som skal klare å spore ansikter også i profil og ikke bare rettet mot kameraet, men autofokusen skal også nå være i stand til å følge selve motivet når det beveger seg rundt i bilderuten. I tillegg har også FX37 fått bedre batterikapasitet - 300 bilder per lading - og videoopptak i 720p med 30 bilder per sekund.

Panasonic FX37 forventes i norske butikkhyller i slutten av august til en veiledende pris på kr 3200,-.

Sist, men langt i fra minst, kommer FZ28, erstatteren til FZ18 som vi belønnet med vårt "best-i-test" stempel da vi testet det i vinter.

Panasonic Lumix FZ28
Panasonic Lumix FZ28

FZ28 får 10 megapiksler mot FZ18s 8, men heldigvis har Panasonic også øket brikkestørrelsen noe, for å kompensere for den ekstra oppløsningen. Zoomen er fremdeles på 18x, men har blitt forskjøvet en smule i retning vidvinkel, slik at brennviddeomfanget nå tilsvarer 27-486mm. De siste 18mm i tele-enden vil vi neppe savne. Blenderomfanget på f2.8-4.4 er faktisk svært bra, og det gleder oss at Panasonic her tilsynelatende har prioritert god optisk ytelse.

FZ28 får i motsetning til forgjengeren AF-tracking, samt flere bildepunkter i søkeren, men til gjengjeld blir søkeren halvert i størrelse. Også FZ28 får forbedret batterikapasitet - 430 bilder per lading mot FZ18s 400 - og 50 MB innebygget minne.

Panasonic FZ28 forventes i norske butikkhyller i slutten av august til en veiledende pris på kr 3600,-.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen