Medion GoPal PNA470T

Medion GoPal PNA470T

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3"
Lagringsplass: 256 MB, 2GB minnekort
Utganger: 3,5 mm minijack, USB, data
Dimensjoner: 13 x 9 x 2 cm, 200 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC: Ja
Medfølgende kart: Europa (Øst+Vest)

Ekstra funksjoner: Blåtann-håndfri, bildeviser, mp3-spiller, mulighet for fotoboksvarsling (ekstra programvare).

Pris: Fra 3500,-

Flere spesifikasjoner >

Medion GoPal PNA470T

Skjerm: LCD, trykkfølsom. 4,3"
Lagringsplass: 256 MB, 2GB minnekort
Utganger: 3,5 mm minijack, USB, data
Dimensjoner: 13 x 9 x 2 cm, 200 gram
GPS-mottaker: SIRF StarIII, 20 kanaler
TMC: Ja
Medfølgende kart: Europa (Øst+Vest)

Ekstra funksjoner: Blåtann-håndfri, bildeviser, mp3-spiller, mulighet for fotoboksvarsling (ekstra programvare).

Pris: Fra 3500,-

Flere spesifikasjoner >
Det er lett å henge med PNA470T.
Det er lett å henge med PNA470T.
Vi syns kartene er litt rotete.
Vi syns kartene er litt rotete.
...og menysystemet er litt knotete før du blir vant med det.
...og menysystemet er litt knotete før du blir vant med det.
PNA470T kan brukes som håndfri, og du kan ringe rett fra GPS-mottakeren.
PNA470T kan brukes som håndfri, og du kan ringe rett fra GPS-mottakeren.
Du kan laste inn bilder, og vise dem frem.
Du kan laste inn bilder, og vise dem frem.
PNA470T har også mp3-spiller innebygget.
PNA470T har også mp3-spiller innebygget.

Medion kan være en produsent du forbinder med alt fra DVD-brennere til flatskjermer. Denne gangen skal vi imidlertid presentere deg for selskapets navigasjonstoppmodell, Medion GoPal PNA470T.

Og det er lett å se at dette er en toppmodell: Skjermen er trykkfølsom og vanvittig stor, og den dekker hele 4,3 tommer av enheten. PNA470T er ikke spesielt tjukk heller, og har en tykkelse på omtrent to cm.

Med i esken får du bilholder, USB-kabel, antennekabel til TMC-radioen og billader.

Medion har ellers utstyrt PNA470T med mye ekstra funksjonalitet. Du kan for eksempel bruke den som håndfri sammen med en telefon som har blåtann. I tillegg kan du bruke enheten som mp3-spiller og bildefremviser.

Rask og oversiktlig
Du legger raskt merke til at PNA470T er kjapp i responsen. Å bla i menyer og å slå opp adresser eller andre navigasjonsmål går veldig raskt.

Vi ble også imponert over hvor raskt PNA470T regner ut nye ruter når vi kjørte feil. Om du tar feil sving, trenger du ikke engang å vente på at ny rute skal kalkuleres. Den bare fortsetter helt naturlig å guide deg videre.

Vi liker også stemmeguidingen i denne GPS-en veldig godt. Damestemmen er behagelig å høre på, og gir forholdsvis lettfattelig informasjon i god tid.

Stemmen forteller deg når du skal svinge til høyre eller venstre. Men den sier akkurat den samme kommandoen når du skal skifte fil. Dette kan by på forvirring.

Kartene er forsåvidt oversiktlige og greie, men Medion kan spesielt takke den 4,3 tommer store skjermen for dette. Da vi testet den eldre modellen PNA500T, syns vi kartene var litt rotete. Det syns vi fortsatt, men skjermen gir heldigvis bedre oversikt enn på den gamle modellen.

Og det skal understrekes at det ikke er direkte vanskelig å lese kartene, men i forhold til konkurrentene, spesielt Mio, henger Medions Navteq-baserte kartsystem litt etter. For de fleste av oss er dette trolig bare en vanesak.

Feilinformasjon
Vi merket oss at PNA470T hadde en tendens til å gi oss feilinformasjon enkelte steder i Bergen sentrum. Spesielt ba den oss om å kjøre i retninger det ikke er lov å kjøre. PNA470T vet heller ikke at den kjører i tunneler, og bildet fryser når den mister dekningen.

Medion har utstyrt PNA470T med hastighetsvarsling. For vår del fikk vi bare en sjelden gang opp fartsgrenser, og enheten varslet aldri om at vi kjørte for fort, selv om vi hadde stilt den inn til å gjøre dette. I følge den norske Medion-importøren, skal det være mulig å oppdatere kartdataene med slik informasjon.

Bortsett fra disse irritasjonsmomentene syns vi at det er enkelt og greit å navigere med PNA470T. Vi setter spesielt pris på at den er ekstremt rask på å regne ut nye ruter, og at stemmeguidingen fungerer bra, noe som gjør kjøreturen til en behagelig opplevelse.

Litt knotete menyer
Menyene til PNA470T er forholdsvis enkle å bruke - etter litt trening, vel å merke. I begynnelsen føles menysystemet i det hele tatt litt rotete, spesielt når du skal taste inn nye navigasjonsmål. Det går imidlertid greit etter en stund, og vi gir dessuten pluss for at PNA470T raskt gjetter seg frem til hvor du skal når du taster inn adresser.

Du må venne deg til at Medion bruker et tungvint og uvant språk i menyene. GPS-posisjon oversettes til "GPS-utkast", interessepunktsøk heter "omegnssøk", mens når du skal avslutte navigasjonen heter det "stanse målføringen". Med litt godvilje forstår du hva som menes, men vi syns det er gjort en slett jobb på oversettelsen av systemet.

Håndfri
Du kan også bruke PNA470T som håndfri til mobiltelefonen din. Å koble sammen mobil og GPS er veldig enkelt. Så snart de er paret, snakker mobilen og GPS-en sammen hver gang de er i nærheten av hverandre.

Dersom du navigerer samtidig som du snakker i telefonen, vil stemmen fra PNA470T dempes, men du kan fortsatt følge med på skjermen hvor du skal.

Vi syns håndfridelen til PNA470T er god. Talekvaliteten er god begge ender. Vi hadde ingen problemer med å høre hva som ble sagt, og personen i andre enden hørte oss godt. Han kunne høre at vi snakket i håndfri, men samtalen var ikke plaget av ekko eller bakgrunnstøy.

Musikkavspiller
PNA470T kan også spille av musikk (.mp3) mens du navigerer. Vi fikk imidlertid ikke denne funskjonen til å fungere, siden mp3-ene våre ble slettet fra minnekortet når vi satt det inn i GPS-en.

Vi fant etterhvert ut at dette må gjøres via en PC med Microsoft ActiveSync-programvare, og altså over USB. I tillegg må enheten skrus av og på før den registerer at det er musikk på kortet.

Selve mp3-spilleren fungerer greit, men vi ville kanskje heller anbefalt deg å satse på en separat mp3-spiller dersom du skal høre på musikk i bilen, spesielt siden du må knote en del i menyene for å skifte sang. En separat mp3-spiller har som regel også mye mer lagringsplass.

Medion har utstyrt PNA470T med USB 1.1, slik at det går ulidelig tregt å laste inn musikk. Minnebrikken som følger med er på 2 GB, men du kan kjøpe SD-kort med større kapasitet om du har behov for det.

Det følger ellers med kart over hele Vest- og Øst-Europa med i esken, så det er enkelt å laste inn nye kart om du skal ut på langtur i fremmede strøk.

Konklusjon

Alt i alt kan vi si at Medion, tross irritasjonsmomentene, har satt sammen en bra GPS-pakke med PNA470T. Ideelt sett skulle vi ønsket oss litt enklere menyer og et mer renskåret kart. Men når du ser på priser, er det lett å tilgi Medion disse svakhetene.

Du må nemlig ikke ut med mer enn 3500 kroner for denne toppmodellen, mens tilsvarende GPS-mottakere fra andre produsenter gjerne koster rundt 5000 kroner.

For disse pengene får du en gigantisk, lyssterk og trykkfølsom skjerm, kart over hele Europa, lettfattelig stemmeguiding og et drøss med ekstrafunksjoner.

Vi likte spesielt godt at du kan bruke mottakeren som håndfri i bilen, og at det på toppen av alt fungerer veldig bra. Medion GoPal PNA470T er altså et godt kjøp alt tatt i betraktning.

Det kommer for øvrig en nyere utgave av programvaren i PNA470T i løpet av våren, hvor kartene er oppdatert. Denne oppdateringen vil bli solgt for rundt 1000 kroner.

Om du likevel syns 3500 kroner er litt vel mye å betale for en GPS-mottaker, kan vi anbefale deg å ta en titt på Mio C250, som både er billig og har oversiktlige og gode kart.

Medion PNA470XLPE

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen