Medietilsynet vil ikke jakte på pirater

Medietilsynet vil ikke jakte på pirater

Ønsker ikke å være kontrollinstans for fildelere.

Kulturdepartementet har sendt et forslag med tiltak mot ulovlig fildeling til høring i Stortinget. I dette forslaget blir det foreslått at det må være Medietilsynets oppgave å iverksette de foreslåtte tiltakene. Medietilsynet avviser på sin side at dette vil være en naturlig del av deres arbeid arbeid.

Forslaget er foreløpig siste ledd i kampen mot ulovlig fildeling og andre krenkelser av opphavsrett på Internett, og involverer blant annet at Internett-leverandører skal bli pålagt å blokkere adgang til nettsider med innhold som krenker opphavsretten.

Ikke uenige, men...

Tom Thoresen
Tom Thoresen. Foto: Medietilsynet

– Medietilsynet støtter Kulturdepartementet i at det må komme endringer i åndsverksloven. Men de oppgavene det her er snakk om, er ikke en naturlig del av Medietilsynets portefølje, sier Tom Thoresen, direktør for Medietilsynet.

Den foreslåtte oppgaven vil ifølge tilsynet bli problematisk, ettersom det vil havne i konflikt med deres mål om å sikre ytringsmuligheter og et rikt medietilbud.

I stedet anbefaler Medietilsynet at myndigheten til å utstede krav om å blokkere nettsteder som krenker opphavsrett skal bli domstolenes ansvar.

Mangler kompetanse

Thoresen hevder også at Medietilsynet mangler den nødvendige kompetansen for å gjennomføre en slik oppgave som Kulturdepartementet foreslår.

– Skal vi utføre denne oppgaven vil det være nødvendig å tilføre ny kompetanse. Vi trenger det for å kunne vurdere de rettslige aspektene, og for å kunne vurdere teknologiske spørsmål i forbindelse med blokkering, sier han og fortsetter:

– Får vi denne oppgaven må det følge med økonomiske ressurser.

Lovlige alternativer

Medietilsynet er enige i at det må bli utviklet flere attraktive og lovlige fildelings- og streamingtjenester på Internett, i kampen mot ulovlig deling av opphavsrettbeskyttet materiale. Men de presiserer at dette er et ansvar som hviler på aktørene i bransjen, og ikke dem.

Høringsfristen gikk ut i helgen.

Les også: Streng piratlov er på vei

(Kilde: Medietilsynet)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen