Mediehuset Tek møtte IKT-elever

Onsdag var Amund og Vetle fra Mediehuset Tek på besøk hos IKT Servicefag på Åssiden vgs.

Artikkelforfatter er lærer i IKT Servicefag ved Åssiden vgs, men er også skribent på Akam.no og tidligere administrator (nå moderator) på Diskusjon.no.

Utviklingssjef Amund Espelien og Vetle Arneberg presenterer Mediehuset Tek.
Utviklingssjef Amund Espelien og Vetle Arneberg presenterer Mediehuset Tek.

Mediehuset Tek har i tillegg til å drive redaksjonell virksomhet en liten, men svært viktig drifts- og utviklingsavdeling. Utviklingssjef Amund Espelien og førsteårslærling Vetle Arneberg besøkte på onsdag VG2 IKT Servicefag ved Åssiden videregående skole i Drammen. Elevene fikk informasjon om hva mediehuset driver med, både redaksjonelt og på utviklingssiden, og hvordan tilværelsen for lærlinger kan være i et moderne mediehus.

Mange av elevene bruker allerede ett ett eller flere av nettstedene i nettverket, Gamer.no er av naturlige årsaker veldig populært. De syntes derfor at det var spennende og interessant å få besøk fra "innsiden". En av elevene skal ha praksisutplassering hos Mediehuset Tek, og fikk hilse på sin arbeidsgiver for totalt fire uker dette skoleåret.

Vetle fortalte om sine tre første måneder som lærling og om noen av prosjektene han var involvert i. Speedometeret er en tjeneste som har fått en ansiktsløftning etter at Vetle har renvasket koden som brukes, og han er faktisk den som kjenner tjenesten best, slik den er nå. En vesentlig del av arbeidet er programmering, men Vetle hadde som de fleste på IKT Servicefag ikke særlig mye bakgrunn fra dette, bare et ukeskurs i PHP (som faktisk er mer enn mange får). Åssiden videregående skole kan heller ikke skryte på seg at vi gir elevene mye opplæring i programmering. Likevel vil de som er ivrige etter å lære få lov til å prøve seg i faget prosjekt til fordypning, etter at de er ferdig med å arrangere dataparty i februar. Vetle har også oppdatert av abonnementsinformasjon for alle abonnementer i RingepriserMobilen.no, en jobb som er nødvendig, men visst ikke var den mest spennende. Brukerstøtte er også en daglig aktivitet; journalister og andre ansatte som ikke kommer ut på nett, får tilgang til e-posten sin eller liknende.

Elever i 2IKA og 2IKB ved Åssiden videregående følger med.
Elever i 2IKA og 2IKB ved Åssiden videregående følger med.

Elevene på sin side var opptatt av lønn og muligheter for jobb, og Amund kunne fortelle at som lærling har man en trappebasert lønnsstige, der man starter nokså lavt, for å få mer i lønn ca hvert halvår. Totalt tjener man omlag 275 000 – 300 000 kroner fordelt på to år som lærling i IKT Servicefag, og etter endt opplæring er jobbmulighetene gode. Mange velger etter endt fagopplæring å gå videre på høyere utdanning, men det er heller ingen forutsetning.

IKT Servicefag er i dag en ettårig linje, som til en viss grad bygger på programområdet Service og samferdsel, men man kan komme fra alle programområder fra VG1. Mange elever kommer fra elektro. Det er svært delte meninger om faget i næringslivet, men de fleste er enige om at det er et stort forbedringspotensial i faget. En av de største utfordringene er konkurransen med høyere utdanning, og at en del aktører primært søker etter arbeidstakere med høyskole- eller universitetsutdannelse. På den annen side er en del ingeniører og sivilingeniører ikke særlig tilfreds med omfanget av support- og driftsoppgaver.

IKT-lærerne på Åssiden ønsker at faget skal utvikles videre, og at næringslivet skal være sterkt involvert i fagopplæringen av elevene. Det jobbes for å utvikle et nytt programområde for IT-fag, og i dette arbeidet er en tett dialog med næringslivet fullstendig avgjørende for suksess. Det er virksomhetene som skal bruke elevene når de er ferdige på skolen, og det skulle bare mangle at de ikke skal få være med på å avgjøre hva opplæringen skal inneholde. Gjennom besøk som dette får Mediehuset Tek være med på å påvirke fremtiden til faget, som naturligvis er positivt både for virksomheten og skolen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen