Med rett til å skru av

Bakgrunnen for initiativet i Danmark, er at fagforbundet har merket økt pågang fra medlemmer som spør om de har lov til å skru av mobilen i helgen og i annen fritid. Medlemmene ønsker i økende grad å være utilgjengelige i fritiden, men opplever press fra arbeidsgiver om å kunne nås.

Det er også en sterk økning i andelen dansker som bruker muligheten til å ta med jobben hjem. Dette bidrar ytterligere til å redusere skillet mellom jobb og fritid.

Fagorganisasjonen har nå gått ut og anbefalt alle sine medlemmer å skru av telefonen minst et par timer hver dag.

Jobbutstyr

El- og IT-forbundet mottar også et økende antall henvendelser fra medlemmer som føler de ikke kan skru av utstyret. Ofte er dette ansatte som har fått jobbmobil, PDA og annet mobilt utstyr, sammen med en forventning om høy tilgjengelighet. Overtid og vaktordninger er gjerne innbakt i en fastlønn.

I mange tilfeller fører det til at de ansatte ikke bare blir mer effektive og tilgjengelige, men også at det gjøres kraftig innhugg i fritiden.

– Man ser at etablerte selskaper med sterke fagorganisasjoner, som for eksempel Telenor, har vaktordninger og gode rutiner. Problemet finnes i første rekke i mindre selskaper, særlig i organisasjoner som er prosjektdrevne, sier distriktssekretær Are Sollie i El- og IT-forbundet.

– Folk opplever å føle seg stemplet som svikere hvis de tar seg ferie eller ikke er tilgjengelige i fritiden, sier han.

Dette er problemstillinger forbundet møter jevnlig, selv om det ikke har vært kjørt så mange saker ennå. De synes derfor det som skjer i Danmark er svært interessant.

Dårlig praksis

Med arbeidsmiljøloven harnNorske arbeidsgivere ansvar for at ansatte ikke blir utbrente, og det virker som det er enighet om at det ikke er behov for flere regler på dette området i Norge. Men kanskje må bedrifter opplyses litt bedre om hvilket ansvar de har.

Både LO sentralt og IKT Norge tror at praksisen i norske bedrifter gjennomgående er god. Men begge påpeker viktigheten av at arbeidsgivere tenker gjennom hvordan alt det mobile utstyret påvirker fritiden til de ansatte.

– Jeg har inntrykk av at det generelt er god respekt for ferie og fritid blant norske bedrifter, og det er viktig at de ansatte kan skru av med god samvittighet, sier Per Morten Hoff i IKT Norge.

– Vi har ingen saker som kjøres på dette sentralt nå. Men arbeidsgivere må være klar over det vi kaller honningfella, at medarbeidere jobber altfor mye fordi de synes det er så spennende, sier Marianne Svensli, rådgiver i LO sentralt. Hun tror at økte mobile muligheter øker arbeidsgivernes ansvar.

– Problemet er ikke reglene. Problemet er hvordan de praktiseres - særlig i nye bedrifter. Det kan ikke være slik at medarbeidere skal ha krav på seg til å kunne nås, samme når på døgnet det måtte være. Man kan for eksempel ikke bake slikt inn i en avtale med en kunde, sier Sollie.

– Skru av i ferien
En ting er i hvert fall alle enige om, og det er at hele vitsen med ferie er å faktisk ha ferie.

Koble helt av, og skru jobbmobilen av når du skal slappe av! Med god samvittighet.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen