Med rett til å fotografere

Med rett til å fotografere

Etter rapporteringer om polititrakassering av fotografer grunnet antiterrorberedskap, skal vi kanskje ikke briske oss fullt så mye når vi er der ute og knipser. Når vi reiser i sommer kan det i alle fall være lurt å vite hva og hvor vi faktisk har lov til å fotografere. Dette gjelder ikke minst i England og USA der terrorkampen ikke bare skal omfatte midtøsten, men også hjemlige gater.

Redaktør i Photography Blog, Mark Goldstein, ble selv ransaket da han var ute og testet et kamera i London. Politiet grunnet handlingen i Englands såkalte Terorrism Act som gir politiet rett til å stoppe fotografer. I sommer patruljerer politiet i langs Themsen på utkikk etter fotografer som tar bilder av kjente bygninger. Photography Blog er et av flere nettsteder som tar del i diskusjoner om fotografers rettigheter i kjølvannet av den økede frykten for terror. Leser man ulike nettfora kan det synes som offentlige tjenestemenn og privat vakthold ikke selv alltid kan regelverket. Dette fører til at skjønnsmessige vurderinger kan ligge til grunn for utspørring og ransakelse eller konfiskering og oppfordring om sletting av bildefiler.

Faksimile av Londonpolitiets kampanjeplakat
Faksimile av Londonpolitiets kampanjeplakat

Londonpolitiet lanserte i 2008 kampanjen "Terrorism. If You Suspect it Report it" som blant annet oppfordret privatpersoner til å rapportere til politiet om mistenkelig fotografering: "Tusener tar bilder hver dag - hva om en av dem virker rar?". I følge Amateur Photographer trener innenriksdepartementets National Counter Terrorism Security Office nå 60 000 frivillige som en del av det såkalte Project Argus-programmet. I løpet av et tre timers seminar skal man blant annet lære oppmerksomhet overfor tilslørt og utilslørt fotografering og personer i besittelse av fotoutstyr og kart. Vi vil tro arbeidet blir vanskelig da dette er beskrivelsen på en hvilken som helst turist.

I et lettere paranoid sommerklima kan det derfor være greit med noen tørre fakta når det gjelder våre rettigheter som fotografer. Både engelske og amerikanske nettsteder tilgjengeliggjør nedlastbare regelskriv for fotografer. Som privatpersoner har vi et relativt stort spillerom når det gjelder fotografering i disse landene, men et tips er å ha et eksemplar av regelskrivet på jakkelomma om du skal dit på fotoferie. Du trenger for eksempel tillatelse til å fotografere på privat eiendom, men man står fritt til å ta bilder av privat eiendom fra offentlige gater. Kommersielt foto på Trafalgar Square i London, er kun lov med skrevet tillatelse. Det samme gjelder Parliament Square og i kongelige parker, men som turist er det bare å knipse i vei. Londons t-bane er privateid, så det er i prinsippet ikke lov å fotografere der. I etterkant av syvende juli-bombingen ble Londonboerne riktig nok oppfordret til å levere inn foto og videoopptak til bruk i etterforskningen. Så det sees nok gjennom fingrene en del steder, tross alt. Hverken private vektere eller politi har forøvrig lov til å be deg slette bilder, med mindre de har spesiell tillatelse til det.

Faksimile av jurist Burt P. Krages II amerikanske rettighetsskrift
Faksimile av jurist Burt P. Krages II amerikanske rettighetsskrift

Når det gjelder Englands terrorlover kan du i prinsippet bryte loven ved besittelse av bilder som inneholder informasjon som kan brukes til forberedelse av terrorisme. Det er nok her politiet føler at de jobber under et utflytende mandat, da både parlamentsbygg, londonbusser og slott vil være både yndede turristmotiver, og muligens terrormål. Men blir du stoppet, så vær imøtekommende og saklig - vis eventuelt til regelskrivet. Skulle det bli ubehagelig, kan du be om navn på betjent eller vakt, og rapportere hendelsen til politiet eller kontakte media.

Forøvrig bør man være varsom når det gjelder fotografering av enkeltindivider, da fotografering i seg selv kan oppfattes som trakassering. Det samme gjelder i Norge der rett til eget bilde dekkes av åndsverkloven. Her til lands gjelder lover om "terrorhandlinger og terrorrelaterte handlinger" . Disse omfatter ikke fotografering, men i følge Oslo politidistrikt kan du bli stoppet om du vurderes som mistenkelig. Med andre ord: Knipser du en ambassade med teleobjektiv fra en parkert bil kan det hende at du får noen spørsmål fra uniformert hold.

Perrongene på Oslo-S eies av Jernbaneverket
Perrongene på Oslo-S eies av Jernbaneverket

Akam har mottatt e-post fra lesere som har blitt kastet ut av Oslo S når de har tatt bilder der. I følge Jan Erik Kregnes i informasjonsavdelingen til Jernbaneverket region øst, har alle rett til fotografering i det offentlige rom - inkludert perrongene på Oslo-S som driftes av dem - så lenge det ikke er fare for eget eller andres liv. Går du ned på sporet vil du bli forsøkt stoppet, med eller uten kamera. Til tross for at fotografering er lov på perrongene, sier Kregnes at fotografering må tas opp jevnlig med vekterne på Oslo-S fordi reguleringen håndheves for strengt. Til presseøyemed, filminnspilling eller andre opptakssituasjoner som kan danne opphopning av menneskemengder, er det ønskelig at stasjonskontoret informeres på forhånd. Ellers ønsker Jernbaneverket fotografer hjertelig velkommen.

De øvrige stasjonsbygningene på Oslo-S eies av Rom Eiendom som er statseid, og dermed også offentlig område. I følge senterleder for Oslo-S i Rom Eiendom, Torstein Heldal, gjelder de samme reglene her. Fotografering skal være fritt for alle i stasjonsbygget, så lenge du ikke går i veien for folk. Også her skal det meldes fra til stasjonskontoret for mer omfattende opptak. Forøvrig gjelder egne regler for butikkene på Oslo-S. Der er du igjen over på privat område.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen