Med kamera på dykketur

Olympus har lenge skrytt av vanntette og støtsikre kameraer. Men hvor mye tåler de egentlig? Vil de virkelig kunne overleve årets badesesong? Og blir bildene bra? Vi tok med deres minste kamera på en ekstremtest for å teste om skrytet holder mål.

Kameraet som tåler "alt"
Olympus 850 SW kommer med 8 megapiksler, 3 x optisk zoom og 2,5 tommer skjerm. Med andre ord et helt godt gjennomsnittlig kamera. I tilegg har kameraet funksjon for å gjenkjenne ansikter for fokuseringer, noe som stadig blir vanligere på digitale kompaktkameraer. Men ifølge produsenten Olympus er ikke dette helt som andre kameraer. Det skal nemlig også kunne tåle fall på 1,5 meter og en vanndybde på tre meter. Forsøker du i det hele tatt å putte andre kameraer i nærheten av saltvann vil du fort få en ubehagelig overraskelse. Det skal ikke være noe problem her, lover Olympus.

Tidligere har vi sett Olympus putte kameraet i små akvarier. Det er vel og bra, men for å teste Olympus påstand en gang for alle tok vi med kameraet ut til Drøbak, tok på oss tørrdrakt og hoppet uti. Ville kameraet takle turen ned til tre meter som de lovte?Ikke bare saltvann som truer
Selv hadde vi våre tvil på at denne testen ville ende bra og vi så for oss en heftig regning til Olympus som erstatning for skade. Ikke bare skulle vi ta med kameraet ned, Drøbaksundet er heller ikke den reneste flekken i Oslo fjorden. om ikke vannet gjorde jobben ville utvilsomt alger, søppel og møkk overtale kameraet til å konke ut. Likevel lot vi det stå til og resultatet ble overraskende.


Gruppebilde under vann var ikke enkelt.

Se flere bilder fra testen her.

Tåler mer enn det lover
Dette kameraet tåler utvilsomt en trøkk. Olympus selv skryter av at det er vanntett ned til tre meter. Nå vi først gikk ned mistet vi fort oversikten, og de tre meterne kameraet er ment å tåle gikk kjapt unna. Vi krysset fingrene for at Olympus hadde underdrevet skrytet sitt litt, og at kameraet ikke tok skade av en halv meter ekstra.


Olympus´ maksgrense på tre meter gikk kjapt unna.

Denne gang taklet da heldigvis kameraet turen ned uten problemer, og betjeningen av kameraet under vann gikk problemfritt. Vel og merke etter at dykkehanskene var tatt av. Sikten under vann var, som alltid på rundt tre meter i Drøbakssundet, absolutt ikke den beste og det gikk også ut over kameraets bilder. Men sett i forhold til den reelle sikten så ble bildene slett ikke verst.

Dette er neppe kameraet du vil kunne få fantastiske bilder av eksotiske fisk med, men en saktegående brennmanet lot seg fint fange opp. Og det beste av alt, selv etter turen var kameraet godt som nytt, uten en skramme etter den brutale påkjenningen.


Brennmaneter er ikke for kjappe til at Olympus sin blitz selv under vann klarer å fange de opp.

Neppe noe dykkekamera, men godt nok for stranden
Alt i alt holder Olympus det de lover, men å ta med kameraet på dykkertur igjen blir nok uaktuelt. Å ligge konstant rundt tre meter er lite spennende. Om du derimot er på stranden og ønsker bilder av deg selv, barna dine eller venner som leker i overflaten eller på snorkletur kan Olympus trygt anbefales som et undervannskamera. For neste dykkertur satser jeg selv derimot heller på Olympus 1030 SW. Dette kameraet skal kunne takle hele ti meter under vann. Vil det takle denne testen?

Se flere bilder fra testen her.


Både kamera og testere var i fin form etter påkjenningen.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen