Med kamera på Afrikas savanner

Annonsør­innhold
Les hele saken »

I Afrika
Første gang i Afrika er litt av et sjokk for mange. Det er mye fattigdom, ting fungerer ikke som hjemme, og man føler seg lett fortapt. Husk at de aller fleste mennesker der er som deg og meg, bare mye vennligere og mer imøtekommende. Noen er det av naturlig vennlighet, andre er ute etter noe. Ikke begi deg inn på spill eller ting som involverer penger. Skal du kjøpe noe, så er det forventet at du pruter. Bestem deg for hva du mener gjenstanden er verdt, og prut ut fra det, heller enn å følge gamle ”regler” om å begynne på en tredel av det selger har som startpris. Husk at dersom du betaler det du synes er en rimelig pris, så får du valuta for pengene og selger får råd til å sende ungene sine på skole.

Et ikke uvanlig syn langs veiene i Østafrika.
Et ikke uvanlig syn langs veiene i Østafrika.

Vær høflig og unngå fillete klær det blir lett ansett som en hån. Smil mye så kommer du langt. Husk at ting skjer ikke så fort, og forsinkelser må påregnes. Du bør ikke hisse deg opp om slikt skjer, for det er sjelden noen kan gjøre så mye med det, og det er enda sjeldnere at noen ønsker å gjøre noe med det dersom du blir hissig. De aller fleste mennesker du møter, har et øsnke om å glede deg, og stiller du dem et spørsmål, vil du ofte få det svaret de tror du ønsker. Derfor er det lurt å ikke stille ledende spørsmål slik som "Er det langt igjen?". Da vil du alltid få svaret nei. Spør du "Hvor langt er det igjen?", vil du ofte høre "vi er framme veldig snart". Spør heller "Når er vi framme". Husk at unøyaktige svar ikke gis for å være vrang, men i et forsøk på å glede deg.

Men nå var vi ikke her for å snakke om slikt. Jeg bare tenkte å gi noen generelle råd. Tilbake til fotograferingen.

Lokalt fotoutstyr
Ikke regn med at noe fotoutstyr er tilgjengelig lokalt. Du får lett tak i AA-batterier og film, men der er det også stopp. Filmen kan være B-vare, den kan være gammel og den kan være lagret i sola, så ikke baser deg på det. Du må med andre ord ta med alt det du trenger hjemmefra, og hvis du vil ha en sikkerhet dersom noe skulle gå i stykker, så ta med litt ekstra hjemmefra.

Du kommer til å ta flere bilder enn du trodde var mulig. I dag, med digitale kameraer, kan man knipse ubegrenset så lenge man har plass på minnekortet. Da jeg var på min første safari hadde jeg bare analoge kameraer. Da kostet hver eneste eksponering flere kroner, og man måtte begrense seg litt. Likevel kunne det gå over 250 bilder på en formiddag. Det betyr at du må ta med mye minnekort. Du ønsker ikke å sitte om kvelden og overføre til eksterne disker eller bærbar PC. Ta med mye mer lagringskapasitet enn du kan drømme om å trenge. Du kan regne med å gå fullstendig bananas når du ser din første sebra på avstand. Tenk deg hva som skjer når du får løver på nært hold. Du ønsker ikke å slippe opp for minnekort. Kjøp heller et par ekstra. Ha alltid med deg mer enn ett kort pr. kamera, uansett hvor store de er, slik at du har ekstra hvis ett skulle gå i stykker.

Solnedgang i Serengeti.
Solnedgang i Serengeti.

På savannen
De fleste av dere vil reise på en organisert safari med sjåfør og guide og overnatting og mat og drikke. Da kan dere i liten grad bestemme selv hvor dere ønsker å kjøre. Dette er normalt ikke noe stort problem, da sjåføren og guiden vet best hvor det er mye å se. Men husk at dette er ingen zoologisk hage. Dyrene gjør som de vil, og du er der på deres premisser. Det betyr at hvis de ikke vil vise seg, er det lite du kan gjøre med det, og det er ingens skyld. Dersom du ser et dyr et stykke unna, kan du alltids høre om sjåføren kan kjøre nærmere, men ikke forsøk å lokke eller presse ham. Det er regler i slike parker for å beskytte dyrene, og de kan bli stresset. Dersom mange nok bryter reglene kan det forstyrre hele balansen i parken. Dyrene har flyttet seg unna bilene fordi de vil ha fred. Da skal ikke du forsøke å forstyrre dem.

I begynnelsen er du helt i hundre når du får se de ulike dyrene. Noen dyr er naturligvis mer stas enn andre, og det er normalt en funksjon av størrelse og utbredelse. Jo større de er og jo sjeldnere de er, desto mer stas er det å se dem. Men ikke undervurder de små eller vanlige dyrene. En av mine favoritter er sebra. En flokk med sebraer er et flott syn, og stripene gjør det hele ganske fascinerende.

Ta alltid bilder av dyret med en gang. Ikke vent på at det skal posere. Det er ikke sikkert det gjør det, og da kan du ha mistet muligheten. Med digitalkamera kan du alltid ta flere bilder senere, dersom det faktisk stiller seg lagelig til. Ikke gjør brå bevegelser eller lag høye lyder for å tiltrekke deg oppmerksomhet. I beste fall kan det være irriterende for dyret. I verste fall kan det være farlig for deg. Jeg har blitt angrepet av en fullvoksen hannelefant som fant mitt blotte nærvær provoserende, og det er ikke noe du har lyst til å oppleve.

Elefant som poserte.
Elefant som poserte.

Det er lett å bli opphengt i dyrebildene, og fyre av en masse helt tradisjonelle bilder. Det kan bli litt kjedelig i lengden, så tenk gjennom om du kan gjøre det mer spennende. Prøv å få med noe av landskapet, for å sette dyret inn i en situasjon, prøv å lage utsnitt, for eksempel kan et bilde som utelukkende består av rumpa på en elefant være morsomt og faktisk ganske flott.

Er du den kreative typen, finn deg et tema eller et motiv du vil lete etter. Jeg satte meg som mål å få et bilde av en sebraflokk der det kun er striper – ingen bakgrunn, ingen dyr som stikker seg fram. Det er vanskeligere enn du tror, og blir et mål du har. Det gjør det hele mer spennende.

Midt oppi all fotograferingen, ikke glem å se på dyrene også. Det er helt fantastisk å bare legge vekk kameraet og stå og nyte synet. Ta gjerne med en kikkert også, så du kan følge ting som skjer på litt avstand.

Hva slags tur
Etter å ha bodd og jobbet nær de store parkene i Tanzania, og hatt min egen safaribil, har jeg vært på mange safarier. Ingen er like, og hver eneste gang ser du eller opplever du noe uvanlig. Det er det som gjør det så spennende. Jeg har også vært på ferdigorganiserte turer i ulike prisklasser, og her er et par generelle tips igjen.

En safarilodge med svømmebasseng, der du har rom med utsikt og kommer til ferdig dekket middag i spisesalen er en fantastisk luksus, og etter en lang dag, kan det være herlig å bli møtt med. Men det er et par ting du skal tenke på. Det ene er at de som reiser på en dyr tur med luksus ikke ser flere dyr enn de som er på en billig tur. Dersom du regner hvor vellykket turen er i hvilke dyr du ser og hvor mye det kostet, vil du bli mer fornøyd med en billigere tur.

Dikdik campsite i Serengeti
Dikdik campsite i Serengeti.

Hvis du velger på bo i telt inne i nasjonalparkene, er du omringet av dyr og lyder hele kvelden og natta. Det er lite her i verden som kan sammenliknes med å ligge inne i teltet sitt og høre på alle lydene, og vite at det er 1mm med nylon som skiller deg fra løver og hyener. Det bringer deg tettere til naturen enn alt annet, og anbefales på det sterkeste. Jeg tar forbehold om at det er en noen lunde godt organisert campingplass. Jeg har vært steder der det var direkte livsfarlig å gå på do om natta, og da er det bedre med en lodge. Skal du til Serengeti i Tanzania, anbefaler jeg camping på det varmeste. I Ngorongoro er lodge det beste. Ofte kan du kombinere med noen dager camping og noen dager lodge.

Til slutt vil jeg minne om at Afrika er så mye mer enn store dyr. Det er et fantastisk kontinent som kan gi deg utrolig mange fine opplevelser. Bare det å kjøre rundt og stoppe for å spise i en landsby, se på menneskene og la menneskene se på deg, kanskje campe i bushen, hvis du liker en ekstra utfordring, er fantastiske opplevelser. Reis av gårde, kos deg, ta masse bilder og opplev Afrika. De aller fleste steder er ikke så ille som man får inntrykk av gjennom norske medier.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen