Med kamera på Afrikas savanner

Vanskelig lys
Lyset på sørlige breddegrader er litt vanskelig. Når sola står høyt på himmelen blir lyset veldig hardt og flatt, og lite spennende for flotte naturbilder. Det er derfor best å se etter dyra om morgenen og om kvelden når sola står lavt. Da er det også mindre lys, og det kan derfor være lurt med litt god lysstyrke på optikken. Det er ikke gratis, og hvis det sprenger budsjettet ditt, så kan du nøye deg med å skru opp ISO-verdien på kameraet. Det vil fungere i de fleste tilfeller. Det er også nyttig med bildestabilisator, så du kan klare lengre lukkertider og dempe

En typis bean bag som kan fylles med lokale<br> matvarer for å støtte opp kameraet.
En typisk bean bag som kan fylles med
lokale matvarer for å støtte opp
kameraet.

vibrasjonene fra bilmotoren. Det er ikke alltid man kan slå av motoren på bilen. En såkalt beanbag – en sekk med noe oppi for å støtte kameraet er også lurt. Disse kan kjøpes ferdig, eller du kan lage deg en selv. Hvis du venter nedbør, bør den være vanntett. Hvis ikke kan den lages av et stykke stoff, ved å sy igjen og sette i en glidelås. I siste landsby før nasjonalparken, stopper du på et marked og fyller sekken med bønner eller ris. Da har du en sekk som kan ligge på en kant på bilen og som kameraet kan ligge mot, og gi deg ekstra støtte. Vær forsiktig med å bruke det når motoren er i gang, for da kan det lett vibrere for mye.

Midt på dagen, når lyset er på det sterkeste, kan det være lurt med et polarisasjonsfilter, som gir litt bedre farger og mer intense himler. Det løser ikke alle problemene med lyset, men hjelper litt.

Dobbelt opp
Hvis du reise sammen med noen, ta med hvert deres kamera, der det ene blir utstyrt med en telezoom og det andre med en normalzoom. Grunnen til at jeg anbefaler zoom, er rett og slett at bilene ikke alltid kan kjøre dit du vil, og derfor må du klare deg med den posisjonen du har. Da har du absolutt størst muligheter med et zoomobjektiv.

Noen motiver er langt unna eller små, slik som for eksempel en Gepard på jakt eller en flokk vortesvin. Andre kommer helt opp til bilden og er store, slik som for eksempel elefanter. Da nytter det lite med lang tele. Har du begge deler tilgjengelig samtidig, får du dekket alle muligheter, og samtidig slipper du bytting av objektiv, som kan være vanskelig noen ganger.

Støv
På savannene kan det være veldig mye støv. Det kommer an på hvor lenge det er siden regntiden, men hvis den ikke nettopp er ferdig, eller pågår ennå, må du regne med at det meste du har med deg på tur blir dekket av støv. Støvet trenger ikke å være noe stort problem – det kan lett tørkes av, men hvis du får det inn i kameraet kan de skape problemer. Det kan slite ekstra på mekanikken, men aller verst er kanskje at det kan legge seg på sensoren, og gi stykke flekker eller i verste fall et slør av støv. Du må derfor ha med noe å rense sensoren med. Slikt får du i de fleste fotobutikker før du reiser. Men det viktigste du kan gjøre er å hindre at støvet kommer inn. Den beste måten å gjøre det på er å ha noe rundt kameraet når du ikke bruker det (ikke pakk det så langt ned at du ikke rekker å få det opp igjen når noe skjer), og at du ikke skifter objektiv annet enn når du virkelig må. Noen objektiver har såkalt pumpezoom, der du trekker eller skyver i objektivet for å zoome. Disse vil ofte flytte store mengder luft, og kan presse støv inn i kamerahuset. Hvis du har mulighet, er naturligvis et støvbeskyttet kamera det beste, men disse er ofte dyre. Støv kan også komme inn i objektivet.

Mye støv kan forekomme.
Mye støv kan forekomme.

Når du er ferdig for dagen, gjør det til en vane å reingjøre kamera og objektiv. Ta en nøye kikk på noen bilder for å se om du har fått noe på sensoren, og rens så denne hvis nødvendig.

På neste side finner du litt info som gjelder når man er i Afrika.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen