Med kamera på Afrikas savanner

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Flere og flere av oss reiser på lange ferier, og mange havner da i Afrika for å se på store dyr. Det er en helt fantastisk opplevelse å komme så nær store og ville dyr, og med inspirasjon fra David Attenborough ønsker vi å forevige det vi ser, og forsøke å ta gode naturbilder.

Herr og fru Løve i Ngorongoro-krateret, Tanzania.
Herr og fru Løve i Ngorongoro-krateret, Tanzania.

Vi er klar over at safari er mer enn løver og elefanter i Afrika. Det finnes safarier av alle mulige slag over alt i hele verden. Det blir litt for mye å dekke med denne artikkelen, så vi velger å se på safari fra bil på savannene i Afrika.

Her er noen punkter du bør tenke på.

Kompakt eller speil
Det første spørsmålet som dukker opp er ”Klarer jeg meg med et kompaktkamera, eller må jeg ha speilrefleks?”. Svaret på dette kommer an på kompaktkameraet og ditt eget ambisjonsnivå. Dersom det er et vanlig lommekamera du har med deg, vil du få fine landskapsbilder og helt utmerkede bilder av elefanter. Annet kan fort bli for langt unna. Tenker du å ta med et ultrazoomkamera, er situasjonen en annen. Tele er svært nyttig på en slik tur, og noe mindre enn tilsvarende 300mm vil jeg egentlig ikke anbefale. Det betyr at de aller fleste ultrazoomkameraer bør kunne gjøre jobben. En fordel med slike kameraer er at de tar liten plass, og har generelt ganske høy lysstyrke.

Skal du ha de beste muligheten, og komme hjem med de beste bildene, er det speilrefleks som gjelder. Her er det ingen grenser for hva du kan ha med deg, men for å holde det på et realistisk nivå, bør vi begrense oss noe.

En del dyr vil aldri komme nær bilen. Dette gjelder særlig en del byttedyr og rovdyr på jakt. Disse kan være blant de mest spennende motivene, og da trenger du lang tele – så lang du bare kan få den. Jeg pleide å ha 560mm som maks, og det var vanligvis nok, men det var tider jeg ønsket meg mer enn det også. Med dagens digitale speilreflekskameraer vil det ofte være nok med en 300mm, som gir deg effektiv brennvidde tilsvarende 450-480mm, men som sagt, jo lengre jo bedre. Bildet under er tatt med ISO 200-film og scannet på en Nikon Coolscan LS4000 på 4000 dpi. Dette er full størrelse på utsnittet. Som du ser, kan man alltid trenge mer tele.

Gepard jakter Tomson-gaselle.
Gepard jakter Tomson-gaselle.

På neste side ser vi på noen hensyn du bør ta.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen