Med kamera i Toscana

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Med et stadig kaldere og gråere Norge som vannfast alibi for en uke i solfyllte Italia var det en glede å synke ned i flysetet på vei mot Pisa Airport. Kameraet, min trofaste Canon EOS 400D var selvfølgelig med i håndbagasjen, i sparsomt selskap med standardobjektivet på 18-55 mm, et 90-300 mm, tre minnekort, to batterier og en lader.

"Får vi denne istedenfor en Ford Focus? Neinei, vi klager ikke, det er helt greit det altså!"

Reisefølget denne gangen bestod av undertegnede med familie; mor, far og to yngre brødre, og agendaen for den første feriedagen kunne neppe vært sløvere. Lande på Pisa Airport lørdag ettermiddag, hente leiebilen (at Ford Focusen vi hadde bestilt ble erstattet med en Alfa Romeo var det ingen som klaget på - "when in Italy, do as the Italians!"), kjøre den halvannen - to timer lange turen til fjellandsbyen Vico Pancellorum i Lucca, handle på veien og finne oss til rette når vi kom frem. Så god tid og så lite stressende var planen for dagen at kart, nei det ble ansett som en unødvendig stressfaktor.

Vel ... hadde vi hatt et kart, hadde vi kanskje sluppet den lille bomturen innom Firenze. Far resignerte og fant et svært detaljert kart over Toscana på nærmeste bensinstasjon da det begynte å gå opp for ham at vi muligens var helt på villspor, og da vi måtte brette ut nesten halve kartet for å finne reiseruta vi hadde kjørt rant det lattertårer i alle retninger.

På en skala fra en til ti; hvor smart var denne snarveien? Reiseruta er markert med rødt.
På en skala fra en til ti; hvor smart var denne snarveien? Reiseruta er markert med rødt.

Med kart på plass (og litt uventede språkkunskaper fra mor da vi forsøkte å komme oss ut på Autostradaen - motorveien - og bomringinstruksjonene var på klingende italiensk) var det en smal sak å finne Lucca, og derfra var veien kort til Bagni di Lucca, som igjen bare var en liten tur fra vårt endelige mål; Vico Pancellorum. Vico, som byen kalles av innbyggerne, er en rolig liten fjellandsby med smale gater, bratte bakker og vakre stenbygninger. I fjor var folketallet offisielt 90 innbyggere; Vico er med andre ord en fredelig og fraflyttet gammel landsby fremfor en pulserende storby!

Smale gater, fredelig stemning og en gammel dame på spasertur.
Smale gater, fredelig stemning og en gammel dame på spasertur.

Planene for uka var svært lite spesifikke; vi skulle spise italiensk mat og italiensk is, drikke italiensk vin og slappe av i varmen. Med nærmere 25 grader, strålende sol og lite vind var det fantastisk vær for å slikke sol med nesa i en god bok - selv om lokalbefolkningen utvilsomt syns det var altfor kaldt og pakket seg godt inn i langbukser, gensere og robuste sko ... Vel, dem om det.

Med så mye dødtid ble det imidlertid rikelig anledning til å svinse rundt med kameraet, og du er hjertelig velkommen til en titt på fantastiske Toscana sett gjennom Hannas linse!

Middelalderstemning på spasertur en rolig kveld.
Middelalderstemning på spasertur en rolig kveld.

Bildet over: Dette er et av de mer heldige bildene fra turen; det er et såkalt "snapshot" - et bilde som ble tatt nærmest uten planlegging, i ekte "point and shoot"-stil. Mye kunne kanskje vært annerledes, og det er et typisk motlysbilde som utvilsomt er en anelse utbrent enkelte steder, men personlig liker jeg godt måten stenmurene og treet i samarbeid med lyset skaper en ramme rundt bildet.

Smale stenbelagte gater i Vico.
Smale stenbelagte gater i Vico.
Et veldig typisk bilde på den italienske fjellbyen; et lite hus, en tåkete morgen, en Fiat Panda parkert lett på snei.
Et veldig typisk bilde på den italienske fjellbyen; et lite hus, en tåkete morgen, en Fiat Panda parkert lett på snei.

Bildet over: Ikke det sprekeste bildet, men det er så erketypisk for landsbyen at det nesten måtte med blant mine favorittbilder fra turen!

Både dører og vinduer i Vico var vakkert slitt av tidens tann.
Både dører og vinduer i Vico var vakkert slitt av tidens tann.
Sykler på rad i Lucca.
Sykler på rad i Lucca.
Katedralen i Lucca.
Katedralen i Lucca.

Bildet over: Dette bildet ga meg et skikkelig selvtillitsboost da jeg åpnet det i Photoshop for å fininnstille svarthvitt-kontraster og horisont. Bildet er et veldig typisk eksempel på et bilde som kvalitetsmessig synker mange hakk hvis motivet er en anelse skjevt; øyet er verdens beste vater og oppfatter selv de minste avvik.

Som sagt åpnet jeg det i Photoshop for å sjekke og fininnstille, og ble derfor mildt sagt gledelig overrasket over å se at motivet ikke bare var noenlunde riktig plassert mtp. horisontale og vertikale linjer; det var ikke mulig å få det rettere. Veldig morsomt å oppdage at man har kontroll på noe så grunnleggende som å se og klare å plassere linjer riktig!

Lettskremt anyone?
Lettskremt anyone?

Bildet over: Dette er selvfølgelig ikke noe eksepsjonelt godt bilde; mer et komisk eksempel på hva som kan skje når du er trøtt og spaserer ned for å fotografere klokketårnet. Det ligger en litt morsom historie bak de to bildene, som er tatt med få sekunders mellomrom. Jeg lette etter et utsnitt, fant et jeg kunne ha lyst til å fange, fant fokus og strammet musklene i fingeren for å trykke på utløseren - akkurat i det klokketårnet buldret i vei. "GONGGG!" Halvvåken og lettskremt som jeg var skvatt jeg og holdt på å miste kameraet rett i bakken (takk og pris for bærestroppen ...). Mor fikk seg i hvert fall en god latter!

Det skjeve tårnet.
Det skjeve tårnet.

Bildet over: Vi måtte selvfølgelig innom det skjeve tårnet i Pisa også. Amatørtips fra min bror: Skal du ta bilde av det skjeve tårnet, sørg for at du står i riktig vinkel i forhold til tårnet. Står du på feil sted ser nemlig ikke tårnet skjevt ut på bildene i det hele tatt ... Fnis.

Og sist, men ikke minst ... soloppgang fra flysetet.
Og sist, men ikke minst ... soloppgang fra flysetet.

Etter en herlig, avslappende uke i varme Toscana var det nesten smertefullt å puste frostrøyk da vi kom ut av flyet i regnværet på Torp - jeg tør med hånden på hjertet si at det var flere enn meg som tittet lengselsfullt på lista med avganger da vi så navnet "Pisa" nesten øverst på lista; "boarding now, departing in 27 minutes" ...

Takk for følget!

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen