Med Dolby på mobilen

Du har ganske sikkert hørt om Dolby og sett selskapets varemerke på ulike stereoprodukter. Merket har stått som en garanti for at produktet gir en god lydopplevelse, og finnes på alt fra selve spilleren til filmer og plateomslag. Og nå kan det dukke opp på mobiltelefonen din.

Under MWC hadde Dolby egen stand der de gjorde sitt for å tiltrekke seg håndsetprodusentenes oppmerksomhet. Og som så mange ganger før, så er det NTT Docomo som er først ute med å implementere teknologien i et produkt. 

Fyldig lyd
På Dolbys stand fikk vi høre hvor stor forskjellen blir når vi spiller av en lydfil i mobiltelefonen med og uten deres lydbehandling. Vi må medgi at lyden hørtes atskillig fetere ut med Dolby. Ikke minst var det imponerende å høre hvordan Dolby har evnet å omskape 5.1-lyd til et stereosignal som høres tredimensjonalt ut.

Dolby kjørte også en demonstrasjon av AAC Pluss, der vi fikk høre samme lydfil ukomprimert (1660 kbit/s, i MP3 med 160 Kbit/s, AAC med 128 Kbit/s, og AAC Pluss med 48 kbit/s). Kvalitetstapet ved komprimering var knapt hørbart.

Dolby har kjøpt selskapet som utviklet AAC Pluss, som er en standard alle dagens mobiltelefoner med musikkspillere har støtte for. Med på lasset fikk Dolby utvikleren Jonas Rödén. 

Logo
Fordelen med AAC Pluss er at du får plass til 4-5 ganger så mye musikk i mobiltelefonen. Nedlastingstiden på en låt forkortes tilsvarende. Og Rödén har tro på at du som sluttbruker vil bli fornøyd med det du får høre. I alle fall om du spiller det av på en mobiltelefon som bærer Dolbys logo. 

Dolbys på mobilen er en ren softwareløsning. Den vil likevel ikke bli tilbudt sluttbrukere for nedlasting. I følge Rödén vil enkelte mobiltelefoner ikke kunne kjøre programvaren riktig, og da vil brukeren bli misfornøyd. Det vil kunne skade Dolbys omdømme, tror Rödén. Ved å få produsentene til å legge inn Dolby som standard vil det kunne gjøres nødvendige tilpasninger, sier Rödén.

Les også:
- Nokia blir Grammy-mobil
- En musikkmobil verdt pengene
- De beste musikkmobilene

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen