Med digitalt speilrefleks i julen

Julen 2003 skulle for min del bli en jul i fotografiets tegn. Jeg hadde ingen kameraer inne til testing, og jeg kunne derfor bruke det beste kameraet Akamera.no har tilgjengelig til daglig, et Canon EOS 10D. Batteriene ble ladet opp til bristepunktet, og en diger kamerabag fylt opp til randen med objektiver og Canons beste blits. Julebildene var praktisk talt allerede i boks. Nå var det bare å håpe på masse snø, slik at jeg kunne få mange fine utendørsbilder.

Lille julaften. Snøen kom dessverre ikke, og regn, tåke og influensa gjorde det lite fristende å bevege seg utendørs. Fotoapparatet holdt seg pent i fotobagen.

Julaften. Kanskje den dagen i året det tas mest bilder her i verden. Juletre, spente barn og overdådige julebord. Takknemlige motiver for en ivrig amatørfotograf.

Alt fotoutstyret krevde at jeg måtte gå en ekstra gang i striregnet på isholken mellom bilen og huset til foreldrene, der feiringen skulle stå. Men må man, så må man.

Fotograferingen startet bra, men smilene ble proporsjonalt stivere etterhvert som serie på serie med blitsregn haglet over familiemedlemmene. Med det lynraske 10D er det lettere å fokusere på kvantitet enn kvalitet; man vil alltid kunne finne noen gode bilder blant alle de ubrukelige bildene hvis man tar mange nok. Det er kanskje ikke uten grunn at fotointeressen min har ført til at uttrykkene "motiv" og "offer" har blitt likestilt i min familie.

Canon 10D - verdens kanskje dårligste digitalkamera hvis man ikke har minnekort

Når man fotograferer med et speilrefleks er det den optiske søkeren man kikker gjennom. LCD-skjermen kan ikke brukes til annet enn å se på bildene man har tatt eller stille inn noe i en meny. Jeg hadde tatt det som en selvfølge at alle bildene jeg tok var bra, og hadde ikke brydd meg om å se på LCD-skjermen. Etter en lengre serie kikket jeg likevel nærmest tilfeldigvis ned på den. Hårene reiste seg umiddelbart i nakken. Med liten skrift i nøytrale farger stod det "No CF" øverst på skjermen. Jeg åpnet luken til minnekortet umiddelbart, og ganske riktig - ikke noe minnekort. Alle blinkskuddene var borte - for alltid.

Hvorfor i heite huleste får man ikke noe varsel i den optiske søkeren om at noe er galt? Når det ikke er minnekort i kameraet burde det vært gigantiske, blinkende, røde varsellamper både i søkeren, på LCD-skjermen og alle andre steder. OK, å glemme minnekortet er the mother of all mistakes, og man kan peke nese så mye man vil, men Canon kunne godt gjort det litt vanskeligere å gjøre feilen, eller ihvertfall mye lettere å oppdage den.

I gamle dager var alt så mye lettere, for det var alltid noen som hadde en ekstra film på lager. Nå i den digitale tidsalder kan man banne på at hvis noen har med seg et ekstra minnekort, så er det garantert et minnekort i feil format.

Etter å ha ransaket hvert rom i fotobagen flere ganger kunne jeg konstatere at minnekortet måtte være gjenglemt på jobben, kanskje i en eller annen kortleser. Jeg hadde ikke med noe reservekamera, så for første gang på så lenge jeg kan huske tok jeg ikke et eneste bilde på julaften.

1. juledag. Den ene dagen i året jeg besøker bestemor. Men hun liker ikke å fotograferes, det gjør man kanskje ikke når man nærmer seg de nitti. Skal man fotografere må man gjøre det uten at hun er klar over det; og aller helst med spionkamera. Altså, ingen grunn til å ta med seg et kamera der objektivet alene er på størrelse med bestemor.

Men jeg fikk sneket meg inn på jobben i samme slengen; resten av julen skulle det i alle fall ikke være minnekortet det skulle stå på.

2. juledag. Ikke noe spesielt hendte. Og dermed ingen grunn til å ta på seg bryet med å dra et digert beist ut av hulen, for så å tvinge på det objektiv og blits.

3. juledag. Hele grenda samles til den årlige julefrokosten. Vil det være passende å komme med en diger bag med fotoutstyr mon tro? I think not. Dette er en julefrokost, ikke et idrettsarrangement. Hvis det bare hadde vært familien hadde det vært greit, men når det tross alt også er andre til stede ser det litt teit ut å løpe rundt som en annen pressefotograf...

4. juledag. Det obligatoriske besøket til svigers på Notodden. 3-4 timer med kollektivtrafikkreise diskvalifiserer i seg selv fotobagen, en annen sak er at man gjerne vil gjøre et godt inntrykk og ikke overdrive denne "fotograferingsgreia". Fotobagen blir hjemme nok en gang.

5. juledag. Julen 2003 er over for min del. Den første julen der jeg har tilgang til creme de la creme digitalt fotoutstyr. Og den første julen siden førskolealder der jeg ikke tar et eneste bilde!

Nei, til neste jul skal jeg kjøpe meg et Exilim, Ixus, Mju eller hva som nå er hot når kulda setter inn. Digitalt speilrefleks er kanskje "det beste", men ofte er nok "diskret fotografering" med et mindre kamera å foretrekke hvis den gode stemningen skal bevares...

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen