Med 5 megapiksler under lokket

Samsung lanserte i dag den første kameratelefonen i verden med en 5 megapikslers kamerabrikke. Den nye modellen har fått navnet SCH-S250, og skal ut på det koreanske markedet allerede denne måneden.

Med en vanlig oppløsning på 5 megapiksler vil den nye kameratelefonen kunne ta bilder helt opp i en størrelse på 2576 x 1932 piksler. Det betyr at man kan ta like store og detaljerte bilder som man i dag får med et vanlig digitalkamera i 2000-kroners klassen og oppover.

Man kan imidlertid bite seg merke i at telefonen ikke kommer med optisk zoom og autofokus, som etterhvert har dukket opp i enkelte kameratelefoner. Det betyr at man trolig ikke vil få like skarpe bilder som man kan høste med telefoner som Sharp SH900i og Samsung SPH-S2300.

S250 kommer med god støtte for video. Den kan spille inn video med en oppløsning på 240 x 320 punkter, og med det integrerte minnet på 92 MB skulle man kunne lagre over én og en halv time med videoklipp. Dette minnet kan også utvides ved hjelp av minnekort i RS-MMC format.

Et viktig ankepunkt for mange kameratelefoner er skjermen, som tross alt skal brukes som kamerasøker og til å kikke på bildene. Også her har Samsung lagt seg i toppsjiktet av den teknologiske utviklingen, og integrert verdens første mobilskjerm med 16,7 millioners fargedybde.

Skjermoppløsningen er oppgitt til 240 x 320 punkter, som også er en hittil rekord for mobiltelefoner. Kombinasjonen med så høy skjermoppløsning og fargedybde burde kunne sette nye rekorder når det kommer til bildekvalitet.

Av andre funksjoner kan man bite seg merke i at Samsung har utstyrt sin nye flaggskipsmodell med MP3-spiller, og man har også muligheten for å koble den til TV-en for å se på bildene man har tatt med kameraet.

Man kan ellers bite seg merke i det spesielle designet til S250. Telefonen har nemlig skjult kameralinsen under et skyvbart metalldeksel, som skyves opp fra telefonen når man skal knipse bilder.

Noen spesielt klumpete telefon er S250 heller ikke. Den skal være omtrent like tung, tykk og høy som Nokias megapiksel-telefon, 7610.

Prislappen er ventet å ligge på rett under 7000 kroner ($800).

Utkonkurrer digitalkameraet
Det er knapt to år siden en reporter hos BBC kalte kameratelefonen for en av de mest ubrukelige oppfinnelsene gjennom tidene. Og det er ikke mer enn fire måneder siden Avi Greengart, analytiker ved Jupiter Research, kalte den for "et påfunn for begjærlige unge knipsefantaster".

Slike uttalelser faller på sin egen urimelighet når man ser salgstall fra produsentene. Verdens største kameraprodusent er i dag Nokia. I fjor alene solgte mobilprodusentene 84 millioner kameratelefoner. Til sammenligning ble det solgt 49 millioner digitalkamera.

Salget er ventet å fortsette til værs i året som kommer. Fra 2002 til 2003 så produsentene en femdobling i salget av kameratelefoner. Dette året venter man nok en mangedobling i salget etterhvert som produsentene integrerer kamera i stadig større deler av mobilporteføljen sin.

"I løpet av de neste årene vil vi se at det blir stadig mer vanskelig å finne telefoner uten kamera", forteller Alan Reiter ved det amerikanske analysebyrået WIMP. "Og når 2 og 3-megapiksel telefoner begynner å dukke opp vil vi se at de begynner å spise seg inn i salget av det øvre segmentet med vanlige digitalkamera".

Det skal sies at kameratelefonen aldri vil kunne utkonkurrere et fullblods digitalkamera. Siden mobiltelefoner krever mindre og lettere optikk klarer man ikke å lage lyssensorer som er avanserte nok. Man har også store problemer med å lage gode løsninger for fokusering og zoom.

Med telefoner som SCH-S250 har man imidlertid kommet til stadiet der mange vil si at kameratelefonene fungerer godt nok. Kan man knipse bilder til familiealbumet i 5 megapiksler med mobiltelefonen, skal man være passe kresen før man velger å drasse med seg et helt digitalkamera.

Man ser også at selve måten man bruker kameraet på forandrer seg. Stadig flere begynner å sende bildene de tar i MMS til venner og bekjente, eller legger dem ut i webloggene sine. Siden det er lett å ta bilder, og man har kameratelefonen med seg overalt, tar også folk stadig flere bilder.

Nå som megapiksel-telefonene er i ferd med å innta kongeriket er det vel kanskje bare et spørsmål før Ola og Kari legger digitalkameraet på hylla. Men noen 5 megapikslers-telefon blir det nok ikke på oss enda - hittil er det kun koreanerene som får leke seg med Samsungs lille råtass.

Lysten på en megapiksel-telefon? Vi har testet Nokia 7610 og Siemens S65 samt tatt oss en sniktitt på LG T5100, SE S700 og Samsung D500.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen