(Bilde: Vegar Jansen, Hardware.no)

Med strøm på tanken

Elbil og langkjøring er to ord du ikke vanligvis finner i samme setning, men Tesla gjør et skikkelig forsøk.

Drømmen om en bil som går på elektrisitet må sies å være like gammel som den moderne bilen selv – i bilens barndom var faktisk elektrisk drevne vogner mer populære enn de mer støyende drivstoffdrikkende variantene. Men etter hvert ble bensindrevne biler rimeligere, og de hadde dessuten bedre rekkevidde og lot seg raskere fylle opp – vel å merke når infrastrukturen med bensinstasjoner kom på plass.

Idéen om en bilpark bestående av elektriske biler har likevel dukket opp med ujevne mellomrom – men da som regel i forbindelse med knapp tilgang på olje.

I dette årtusenet har interessen igjen skutt fart, og nok en gang er det fossile brensler som står for motivasjonen. Men nå er det ikke snakk om en direkte mangel på olje. Snarere er det bekymringen om hva bruken av fossile brensler gjør med miljøet vårt, både lokalt og globalt.

Nøyaktig hvor mye problemer – om enn noen – forbrenningsmotorbilismen lager for jordkloden er et spørsmål mange lærde strides om, og hele problemstillingen er et vepsebol de færreste ønsker å stikke fingrene inn i.

Mer effektivt

Uansett hvordan vi ser på det, er det likevel ikke å komme bort fra at elektrisitet og biler passer veldig godt sammen. Ikke bare gir elektriske motorer et høyt dreiemoment og eliminerer behovet for gir, men de utnytter også energi langt mer effektivt enn motorer som går på konvensjonelt drivstoff.

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (5)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen