(Bilde: Matthew Plummer-Fernandez)

Med et klikk blir denne 3D-modellen til noe helt annet

Kan dette redde de åpne 3D-skrivermiljøene fra rettighetsbrudd-døden?

3D-skriving er en snakkis om dagen, selv om det strengt tatt ikke er så mange som faktisk eier en slik skriver ennå. Men teknologien er i rivende utvikling og skaper debatt – enten vi snakker om 3D-printede pistoler eller muligheten for en fersk pizza i verdensrommet.

Enn så lenge får likevel de som sysler med 3D-skriving stort sett holde på i fred – fenomenet er for lite for myndigheter og piratjegere å holde et nært øye med. Men her kan ting forandre seg fort. I en verden hvor vanlige former og kurver kan sees på som en del av en patentert design, vil det etter hvert bli mange 3D-tegninger som om ikke annet i hvert fall bryter loven når det kommer til opphavsrett.

Modell før korrumpsjon.
Modell før korrumpsjon.Foto: Matthew Plummer-Fernandez
Modell etter korrumpsjon.
Modell etter korrumpsjon.Foto: Matthew Plummer-Fernandez

Mens vi venter på den store diskusjonen som på et eller annet tidspunkt må tas rundt dette, er det andre som ser på i hvordan deling av 3D-tegninger kan forbli åpent og fritt, selv om noen faktisk skulle begynne å lete aktivt etter spekulative design.

En slik person er designeren og teknologen Matthew Plummer-Fernandez, som har skapt et verktøy han kaller Disarming Corruptor. Dette programmet bruker en algoritme basert på syv nøkkelverdier til å korrumpere modellen i en 3D-tegning, slik at du ender opp med noe helt annet enn den egentlig figuren.

– Algoritmen lar seg reversere hvis du kjenner til de opprinnelige parameterne senderen brukte. Korrumperingsfunksjonen kan også kjøres flere ganger på en fil for å gi den en mer robust kryptering, forteller Plummer-Fernandez til Wired.co.uk.

Du kan med andre ord gjøre modellen ugjenkjennelig og dele selve filen fritt, mens nøkkelverdiene gis «under bordet»

Et politisk poeng

Disarming Corruptor er ingen idiotsikker kryptering – for den som virkelig har noe alvorlig å skjule finnes det tyngre verktøy. For Plummer-Fernandez ser det hele ut til å like mye være et sleivspark til øvrigheta.

– Mitt mål er å gi folk en viss beskyttelse mot patenttroll, undertrykkende styresmakter, NSA-algoritmer og alle andre parter som kanskje vil se etter dem. Teknologier må tjene i folkets interesse, ikke bare for de med styringen, og jeg vil like å tro at det er opp til disse fildelingsmiljøene å selv regulere sine filarkiv, sier Plummer-Fernandez.

Hvorvidt denne krypteringsstrategien vil fungere i praksis gjenstår naturligvis å se. Skulle Disarming Corruptor kun bli brukt for ulovlige design, kan det godt tenkes at myndigheter og/eller piratjegere automatisk vil gå etter alle filer programvaren har vært brukt på.

Disarming Corruptor er kun for OS X, men Plummer-Fernandez jobber visstnok også med utgaver både for Linux og Windows. Programmet er tilgjengelig fra hans hjemmeside.

Snart kan hvem som helst gjøre det:
Slik fungerer 3D-skriving i Windows 8.1 >>>

Kilde: Wired.co.uk

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen