Med eksoskjelett på armen skal USAs soldater bli mer treffsikre
Teknofil
(Bilde: US Army)

Med eksoskjelett på armen skal USAs soldater bli mer treffsikre

Kompenserer for skjelving i skuddøyeblikket.

I krig, eller krigslignende konflikter som det gjerne kalles i disse dager, kan treffsikkerhet med våpenet utgjøre forskjellen mellom liv og død. Nå har det amerikanske militæret funnet en ny metode som kan gjøre deres soldater mer treffsikre i fremtiden, skriver Engadget.

De tror nemlig at soldatene skal kunne bruke et såkalt eksoskjelett på armen som kan forhindre skjelving på armen når en soldat skyter våpenet. Det kan sammenlignes med skjelvingen de fleste av oss opplever når vi skal filme noe med et videokamera. Nyvinningen til US Army har fått navnet MAXFAS. 

Eksoskjeletter forbinder vi kanskje først og fremst med en slags robotdrakt som gjør det mulig å løfte tyngre eller gi støtte til beina.

Til trening og kamp

MAXFAS skal i første omgang brukes til trening. På sikt kan det imidlertid være at også soldater blir utstyrt med eksoskjelettet.
MAXFAS skal i første omgang brukes til trening. På sikt kan det imidlertid være at også soldater blir utstyrt med eksoskjelettet.

Den nye oppfinnelsen vil til å begynne med bare brukes til opptrening, men på sikt kan det være at USAs soldater blir utstyrt med noe lignende også i felten.

De første testene kan for øvrig tyde på en merkbar positiv effekt når det gjelder treffsikkerhet, selv etter at eksoskjelettet blir tatt av armen.  Selve eksoskjelettet er laget av karbonfiber, og består ellers av kabler og sensorer som kompenserer for småskjelving. MAXFAS skiller dessuten mellom ufrivillige rykninger og bevisste bevegelser, som når soldaten skal trekke av.

– Mitt mål er at vi en dag skal kunne bruke en mer avansert utgave av MAXFAS til å øke treffsikkerheten på slagmarken, selv under ugunstige forhold, sier sjefsutvikler Dan Baechle  Army Research Laboratory (ARL) i en pressemelding.

Snart blir det vel like lett å skyte folk i krig som det er å spille Battlefield
Her er smartkulen som aldri bommer »

(Kilder: pressemeldingEngadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen