Det er undervannsdroner av denne typen som kan gi oss bedre værvarlser. (Bilde: Wikipedia Commons)

Med denne skal de forutsi været tre måneder frem i tid

Forskere vil bruke undervannsdroner .

Været er noe de fleste nordmenn stadig er opptatt av, men når det gjelder værmeldinger er det dessverre en kjensgjerning at langtidsvarslene ofte bommer ganske grovt, av den enkle årsak at været er vanskelig å spå langt frem i tid.

Nettstedet Defense One melder nå om en ny løsning som muligens kan rette på dette, og gi oss langt mer nøyaktige værmeldinger for temmelig lange perioder av gangen.

Vil bruke undervannsdroner

Det er hovedsakelig matematiske modeller som benyttes til å beregne hvordan været blir. Problemet med denne metoden er imidlertid at presisjonen avhenger veldig av hvor mye data man mater modellene med, og mye relevant data er simpelthen ikke enkelt tilgjengelig.

For å løse dette problemet har amerikanske havforskere nå funnet ut at undervannsdroner kan bli svært nyttige redskaper til å hente inn supplerende data, noe som kan heve presisjonsgraden til værmeldingene betraktelig.

Slike undervannsdroner kan blant annet brukes til å nesten kontinuerlig samle inn informasjon om omgivelsene, slik som havstrømmer og temperaturer, og kan benyttes på dyp helt opp til 1,2 kilometer.

90 dagers varsel

Ved å kombinere denne informasjonen med data hentet inn av satelitter og ulike sensorer, og behandle det hele med et avansert dataprogram kalt Navy Ocean Forecast System, skal forskerne visstnok bli i stand til å kunne forutsi været med stor nøyaktighet så langt som 90 dager inn i fremtiden.

Forskerne håper å få plass et slikt system, som vil kunne modellere værsystemene i hele verden, innen det neste tiåret.

Planene trues imidlertid av at bevilgningene til NASA og det amerikanske forsvaret, som produserer henholdsvis de nødvendige satelittene og undervannsdronene, visstnok ligger an til å bli kuttet i tiden fremover. Dermed spørs det om vi får se de pålitelige langtidsvarslene med det første.

Nå kan smartklokker også gi deg informasjon om været:
Google har nemlig kunngjort Android Wear »

(Kilde: Defense One)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen