Med denne riggen skal vi teste nye skjermkort
(Bilde: Varg Aamo, Tek.no)

Med denne riggen skal vi teste nye skjermkort

Både testbenk og rutiner har fått en overhaling.

Maskinvare

Prosessor

Til vår forrige testbenk endte vi med å skaffe oss en 3,2 GHz Intel Core i7 3930K. Denne har gjort jobben sin eksemplarisk frem til i dag, og selv om den såvidt har begynt å være litt flaskehalsete av seg ved testing av de aller villeste skjermkortene kunne den nok fint holdt et halvt år til.

Når vi nå likevel skal oppgradere blir det samme familie vi plukker fra – men nå strekker vi oss til aller øverste hylle, og velger Intel Core i7 3960X. Da vi testet Intel Core i7 3960X klarte vi å overklokke den stabilt til 4,6 GHz, men vi kommer til å holde den på litt lavere 4,5 GHz for å sikre oss at den ikke kan by på noen slags problemer.

Denne ekstrem-prosessoren minner kanskje ikke om det de fleste av brukerne våre har i sine maskiner, men selv om den begynner å bli et par generasjoner gammel yter den fortsatt helt rått. Og siden vi faktisk akter å holde den overklokket, så kommer nok neppe behovet for en ny prosessor til å melde seg helt sånn med det første.

Hovedkort

Foto: Sindre Eldøy, Tek.no

Det mest kritiske behovet vårt var imidlertid for å få tak i et nytt hovedkort. Etter å ha hatt hovedkort fra MSI og Gigabyte i de to forrige benkene våre tenkte vi denne gangen at turen har kommet til å la Asus vise hva de duger til – og heldigvis har vi også en modell liggende som både fremstår som godt nok, og dessuten har riktig sokkel til vår nye prosessor. Kortet vi plukket ut er nemlig et Asus ROG Rampage IV Black Edition.

I vår test av dette råskinnet konkluderte vi med at selv den ivrigste entusiasten får alle behovene sine dekket, og det lover jo godt. Selv om vi ikke har bruk for tilleggsfunksjoner som fjernkontroll og trådløse antenner til vår skjermkorttesting bør dette hovedkortet likevel servere oss all den stabile ytelsen vi trenger.

Minne

Hva gjelder minne planla vi i utgangspunktet å fortsette med vårt 16 GB sett Patriot Intel Extreme Masters 1866 MHz fra forrige generasjons testbenk, siden disse fortsatt definitivt holder koken. Nå viste det seg imidlertid at hovedkortet vårt er litt kresent på minnetyper, og nektet å kjøre disse brikkene på mer enn 1600 MHz.

Dermed var det like greit å bytte først som sist, og valget falt i stedet på et 4 x 4 GB sett Corsair Vengeance LP 1600 MHz. Disse modulene gir oss nemlig samme klokkehastighet som vi klarte å oppnå med Patriot-modulene på Asus-hovedkortet vårt, men byr på en god del sprekere tilgangstider – nærmere bestemt 8-8-8-24.

Strømforsyning og kjøleløsning

Tre generasjoner med testbenker for skjermkort. Mye har blitt skiftet ut underveis, men noe har forblitt det samme.
Tre generasjoner med testbenker for skjermkort. Mye har blitt skiftet ut underveis, men noe har forblitt det samme.Foto: Varg Aamo, Tek.no

Corsair AX 1200W var vårt valg for strømforsyning til de to forrige testbenkene, og har vist seg mer enn solid nok til å bli med videre. Kapasiteten på 1200 watt bør gi oss mer enn nok kraft til å kjøre alt av skjermkort som lander på våre skrivebord i overskuelig fremtid.

Vannkjølingen vi benyttet på forrige testbenk, et lukket sett av typen Corsair Hydro H100i, har vi heller ingen grunn til å bytte ut. Vi får både greie temperaturer selv med overklokket prosessor, forholdsvis lite støy, og ikke minst enkel tilgang til hovedkortet. Derfor lar vi dette settet fra Corsair få være med i våre fremtidige tester også.

Lagringsmedium

På lagringsfronten har vi til nå benyttet en Intel 335 Series 240 GB SSD, som vi forsåvidt har vært godt fornøyde med. Vi har dog begynt å merke behovet for mer lagringsplass, og velger derfor å ta steget opp til en SanDisk Extreme Pro 480 GB SSD, som med grei hastighet og masser av plass bør vare livet ut for vår splitter nye testmaskin.

Med det er testmaskinen komplett, og etter å ha installert Windows 8.1 gjensto bare å plukke ut de riktige spill og programmer for å teste med. På neste side finner du oversikten »

Gå til side

Asus Rampage IV Black Edition

Intel Core i7 3960X

Asus Rampage IV Black Edition

Intel Core i7 3960X

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen