Med denne «laserdrillen» skal NASA finne liv i vårt eget solsystem
(Bilde: New Scientist/YouTube)

Med denne «laserdrillen» skal NASA finne liv i vårt eget solsystem

Testes nå ut i Alaska.

Det amerikanske romfartsbyrået NASA er beskjeftiget med mange planer for tiden, hvorav den kanskje mest ærgjerrige er å oppdrive liv på andre planeter, noe som skal realiseres med ny og nært forestående teleskopteknologi.

NASA mobiliserer imidlertid en enda bredere front enn dette i jakten på utenomjordisk biologi, og nå kan magasinet New Scientist melde at byrået har en annen løsning på gang som kan gjøre det mulig å spore opp liv innenfor vårt eget solsystem.

Det nye prosjektet har fått navnet «Valkyrie» og skal ta sikte på å finne levende krabater under isen på en av planeten Jupiters måner, nemlig Europa. Dette er nemlig et himmellegeme forskere lenge har ment kan inneholde underjordiske sjøer, som igjen kan huse liv.

Bruker drill som drives av laser

For å komme ned dit må NASA imidlertid gjennom meget tykk is. Det skal de klare ved å ta i bruk en boremaskin med en ganske spesiell energikilde, nemlig en 5000 watts laserstråle som sendes gjennom en fiberoptisk kabel.

Dette en en metode som gjør at de kan tilføre langt mer strøm enn med vanlige elektriske kabler, noe som igjen gjør at man kan grave mye dypere enn i tidligere forsøk med automatiserte drillroboter.

Selve drillen fungerer ellers ved at den tar inn vann gjennom ventiler i bunnen som den varmer opp på innsiden via varmepumper, for deretter å sprøyte den ut igjen med høyt trykk for å smelte isen. Innretningen er 1,6 meter høy og 45 cm tykk.

Testes i Alaska

Det er meningen at drillen skal frakte små roboter som slippes ut gjennom bunnen av boremaskinen, som altså skal lete etter liv, mest sannsynlig ulike former for mikrober, under isen på Europa. Den vil også ha en radar for å unngå å treffe fjell og steiner under ferden nedover.

Valkyrie-drillen er for tiden i ferd med å bli testet i den amerikanske delstaten Alaska, hvor den visstnok hittil har klart å drille ned til en dybde på 30 meter i isen. NASA planlegger imidlertid en enda større test på Antarktis neste år, hvor den forhåpentligvis skal klare en dybde på hele 3000 meter.

Akkurat når den eventuelt vil bli tatt i bruk på Jupiters måne er uvisst. Ifølge en talsperson fra NASA er det godt mulig det vil bli sendt et fartøy til Europa innen år 2022, men dette vil antakelig ikke lande på overflaten. En demonstrasjonsvideo av den nye laserdrillen kan du for øvrig se under.

Lasere kan brukes til så mangt:
Ny teknikk gir såkalte lasernettverk langt større rekkevidde »

(Kilde: New Scientist via The Verge)

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen