Med denne kan elektronikken bli 1000 ganger raskere
(Bilde: Berkley)

Med denne kan elektronikken bli 1000 ganger raskere

Gjennombrudd i forskningen med mirakelmaterialet grafén.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Felix Fischer, en forsker ved Berkeley-universitetet i California, har nå utivklet en helt ny nanotråd av grafén. Den er uhyre rask og presis, og kan i ytterste konsekvens revolusjonere hastigheten til elektriske signaler i prosessorer.

Selve tråden er laget av karbonatomer, og er formet som en stripe som er bare ett atom tykk, og 15 atomer bred. Ved å legge atomene i en slik stripe, har Fischer konstruert en leder som kan flytte informasjon 1000 ganger raskere enn noe annet materiale i dag, skriver det anerkjente forskningsnettstedet Phys.org.

– Mange produsenter er bekymret for at vi har truffet taket. Du må tenkte på hvordan man kan produsere elektriske enheter som kan jobbe raskere uten å lage mer varme. Disse nanotrådene kan være nøkkelene for å holde følge med Moores lov, sier Fischer til nettstedet.

10 000 ganger tynnere enn et hårstrå

Nanotråder er normalt uhyre tynne, men prototypen Fischer har utviklet er ekstra tynn. Med en tykkelse på bare ett atom må du sette hele 10 000 av dem side om side for å nå tykkelsen til et hårstrå. Det er ikke bare imponerende tynt, men også helt nødvendig for at nanatråden skal være så effektiv som den er.

Om tråden hadde bare vært noen få atomer bredere ville den for eksempel ikke fungert skikkelig i romtemperatur, og siden selve strukturen er laget så nøyaktig som den er, kan elektroner transporteres helt uten motstand. At elektronene kan transporteres på denne måten er hva som gjør nanotråden tusen ganger raskere enn dagens metallbaserte ledere.

Normalt lager man nanotråder med en teknikk der man mer eller mindre kutter selve tråden ut av en større bit grafén, eller ved å dyrke den på en flate. Men siden Fischer er kjemiker har han gått til verks med en helt annen metode som gir ham mye mer kontroll på hvor hvert atom legger seg i strukturen, som har vært nøkkelen til ytelsen han kan hente ut. 

Langt flere transistorer

Formålet med nanotråden er å ta den i bruk i prosessorer. Slike består i all hovedsak av transistorer – elektriske brytere – og bruker man nanotråden kan disse transistorene slås av og på langt raskere. 

I tillegg gir de rom for å putte inn langt flere transistorer per kvadratcentimeter brikke. Fischer hevder det vil bli rom til hele 10 000 ganger flere av dem i konvensjonelle silisiumsbrikker, noe som i sin tur vil lede til en massiv ytelsesforbedring.

Mirakelmaterialet grafén er spådd en lysende fremtid:
Norske forskere er langt fremme på dette feltet » (Ekstra)

(Kilde: Phys.org)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen