Med denne kan alle mobiler ta 3D-bilder

Med denne kan alle mobiler ta 3D-bilder

Festes enkelt til mobilen din.

Denne skissen fra Fujitsu forklarer hvordan teknologien virker. (Kilde: Fujitsu)
Denne skissen fra Fujitsu forklarer hvordan teknologien virker. (Kilde: Fujitsu)

To dimensjoner er ikke nok lenger. I fjor hadde 25 prosent av alle TV-er som ble solgt i Norge 3D-mulighet, ifølge stiftelsen Elektronikkbransjen. Det betyr at det å ta egne bilder eller filme video i 3D ikke lenger er bare for spesielt interesserte. Tenk deg å kunne ta bilder med mobilkameraet på 17. mai og vise dem frem i 3D på 55-tommeren hjemme etterpå!

Nå har Fujitsus forskningslaboratorier i Japan funnet opp en dings som gjør en hvilken som helst kameramobil i stand til å fotografere i 3D.

Det finnes allerede mobiltelefoner som kan ta bilder i 3D, og vise dem på mobilens egen skjerm – eller på en 3D-TV. Kameraene i disse telefonene fungerer ved at kameraet har to linser som er plassert med noen centimeters avstand fra hverandre. Kameraene tar to bilder som er litt forskjøvet i forhold til hverandre, ett for høyre øye og ett for venstre.

Todimensjonalt blir tredimensjonalt

Fujitsus løsning fungerer ved at den ved hjelp av speil dirigerer lys fra to ulike retninger inn på den ene bildebrikken som befinner seg i en vanlig kameramobil. Bildebrikken vil se to bilder ved siden av hverandre, og såvidt vi kan forstå brukes dermed ikke hele oppløsningen til bildebrikken – det vil si at 3D-bildene blir mindre detaljerte enn 2D-bildene du tar uten dette utstyret.

Når bildene er tatt, lastes de opp til en "nettskytjeneste" som kjører på Fujitsus servere, som så foretar den nødvendige behandlingen av bildene for å gjøre dem om til et 3D-foto. Forvrengning forårsaket av speilene i det forholdsvis rimelige tilbehøret vil også rettes opp, før det ferdige bildet sendes tilbake til mobilen din.

Om denne teknologien vil bli kommersielt tilgjengelig, eller om den kommer til Norge, er foreløpig uklart.

Vi har tidligere testet to mobiltelefoner med innebygget 3D-kamera. Testene av disse finner du her:

Network World har laget en video som demonstrerer 3D-kameraet i bruk:

(Kilde: Cellular News)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen