Slike Mazda 6-sedaner skal tilbakekalles
Teknofil
Slike Mazda 6-sedaner skal tilbakekalles (Bilde: Mazda)

Mazda infisert av bensintørste edderkopper

Nå skal de løse problemet med en programvareoppdatering.

Når bilprodusenter må tilbakekalle store partier handler det vanligvis om relativt enkle produksjonsfeil, som da Toyota måtte tilbakekalle 7,4 millioner biler på grunn av en vindusheis. Mazdas divisjon i USA har imidlertid et problem med edderkopper som bosetter seg i bilene.

En ekte «bug»

En slik edderkopp, på engelsk kalt "Yellow Sac Spider", skal plage Mazdas biler.
En slik edderkopp, på engelsk kalt "Yellow Sac Spider", skal plage Mazdas biler.Foto: Shutterstock 11258674

Det ser nemlig ut til at den japanske bilprodusenten må tilbakekalle 42 000 biler på grunn av en «bug», og i dette tilfellet er det snakk om ekte vare. Den relativt vanlige edderkoppen Cheiracanthium mildei (Yellow sac spider) ser nemlig ut til å ha gjort motoren – eller rettere sagt bensintanken – i Mazda 6-sedanen til sitt hjem.

Problemet skal gjelde Mazda 6-sedaner med 2,5 liters bensinmotor produsert mellom 2010 og 2012. Det at en edderkopp skulle finne det behagelig å bo et slikt sted kan virke merkelig, men grunnen til at innflytterne vil bo i akkurat bilens motor skal være deres store forkjærlighet for bensin.

Dersom edderkoppen finner veien inn, vil nettene den uunngåelig spinner kunne plugge igjen bensininnsprøytingen og med det øke trykket i motoren. Dette kan igjen lede til sprekker og lekkasjer, som i verste tilfelle kan føre til brann. Det er for øvrig verdt å nevne at Mazda ennå ikke har mottatt noen meldinger om brann i sine biler, så dette er mer enn noe annet et forebyggende tiltak.

Mazda har tiltak klare

Mazda varslet om dette problemet allerede i 2010, og monterte filtre i bilens motor slik at edderkoppen skulle holdes ute. Nå har imidlertid produsentens ingeniører funnet ut at den trenger inn uansett, slik at de må ty til andre virkemidler for å løse problemet.

På grunn av dette skal Mazda nå oppdatere alle bilene med ny programvare, som skal hindre at trykk bygger seg opp i motoren. Dette hindrer kanskje ikke edderkoppen i å krype inn, men det forhindrer i det minste at det oppstår brann i motoren. 

Hvorfor det bare er Mazdas biler som er plaget av dette problemet – og hvorfor det er akkurat denne bilmodellen – er et spørsmål det er verdt å stille seg. Ifølge Reuters er imidlertid alle bilene det er snakk om produsert ved ett anlegg i Flat Rock, Michigan i USA.

Det kan se ut til at fabrikken er infisert av slike edderkopper, og det forklarer også hvorfor det bare er Mazdas 6-sedaner som er påvirket av problemet. Men med tanke på at Mazda har solgt over en million Mazda 6-sedaner er det uansett en forsvinnende liten andel av disse bilene som har levende leieboere på innsiden.

Tesla kan skrive under på at brann er lite ønskelig i en bilmotor.                               I 2013 spontanantente flere av produsentens Tesla Model S-biler »

(Kilde: Engadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen