Maurbølla

Unge Lucas Nickle mobbes av nabolagets bølle fordi han er mindre og svakere enn bølla. Men Lucas har på sin side også funnet seg noen som er mindre og svakere enn ham, som han tar ut sinnet sitt på; maurene i hagen. Men maurene vet godt hvem det er som ødelegger tua deres, og etter litt kreativ kjemi fra trollmauren Zoc (stemmen til Nicolas Cage), blir Lucas krympet til maurstørrelse og tatt med til tua. Her dømmes han av maurdronningen til å leve i tua til han har blitt en maur selv og lært seg å ta hensyn. Den snille jentemauren Hova (stemmen til Julia Roberts) tar på seg oppgaven å trene Lucas til å bli en god maur.

Syns du dette ser kjent ut? Da har du kanskje sett
Syns du dette ser kjent ut? Da har du kanskje sett "Antz" eller "Småkryp"?

Resirkulert oppgulp

Vi har vært nede hos insektene i animasjonsfilmer før, blant de anonyme arbeidermaurene, de tykkhodete krigermaurene, den godhjertede jentemauren, den dum-kule mannemauren, de rare sankthansormene og de slemme rovinsektene. Maurene og de andre insektene i ”Maurbølla” likner veldig på dem vi så i ”Antz” og ”Småkryp”, og høres også ut som dem.

”Maurbølla” resirkulerer og leverer, forutsigbart som et urverk, akkurat det klisjefylte plottet som alle andre amerikanske animasjonsfilmer har, med den samme lettfordøyd moralen. En film som handler om maur, må selvsagt ha ”samhold gir styrke” som budskap, men lar for sikkerhets skyld en av rollefigurene berolige seerne om at det ikke handler om at alle skal være like eller anonyme. Her er ingen sosialister.

Pedagogisk og søtt

Lille Lucas oppviser den sedvanlige karakterutviklingen som en animasjonsfilm-figur skal ha. Han går fra å være en egoistisk surpomp, til en gutt som ikke bare klarer, men også liker, å samarbeide med andre, og utvikler mot og styrke til å ta opp kampen mot overmakten. Det er pedagogisk, søtt og forhåpentligvis underholdende for barn og unge tenåringer. Det er derimot ganske mistenkelig at boken som filmen er basert på, har en helt annen skurk, og en annen konklusjon.

Maurene reiser seg mot overmakten.
Maurene reiser seg mot overmakten.

Voksenhumoren, som også er standard for animasjonsfilmer, leveres greit av Bruce Campbell (kjent fra blant annet Evil Dead-filmene) og Regina King, samt et par andre småmorsomme biroller. Snille, men sprøe bestemor, som oppdatert til 2007 tror på romvesener i stedet for slemme ulver, kunne filmen derimot klart seg uten.

Like fullt unngår ”Maurbølla” den verste fella for animasjonsfilmer, nemlig det å prøve å være både alvorlig voksendrama og søt barnefilm på samme tid, og det er positivt. Tempoet er også litt lavere enn i mange andre animasjonsfilmer, og det gjør at filmen ikke føles heseblesende eller stressende.

Maurbølla

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen