INTERVJU: –
Matematikere foretrekkes til tunge IT-oppgaver
Intervju

– Matematikere foretrekkes til tunge IT-oppgaver

Vil du jobbe med avansert programmering kan matematikk være viktig.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

– Skal du arbeide med avanserte og krevende programmeringsoppgaver, kan en grundig matematikkbakgrunn være avgjørende for om du klarer å sette deg inn i oppgavene og forstå prosessene. En oppgave som ville ta lang tid med vanlige programmeringsverktøy, kan gjøres svært mye kjappere med den nødvendige matematiske innsikten.

Dette sier professor Fred Espen Benth ved Senter for anvendt matematikk ved Universitetet i Oslo. Han fortsetter:

– Mye vi jobber med her kan man i prinsippet løse helt enkelt ved å ta en snarvei på en datamaskin, men løsningen blir da veldig ineffektiv og ikke anvendbar i praksis. Det vil ta altfor lang tid å beregne det vi skal fram til på en datamaskin om vi ikke tar i bruk de skikkelige numeriske metodene.

Fred Espen Benth er professor ved Senter for anvendt matematikk.
Fred Espen Benth er professor ved Senter for anvendt matematikk.Foto: Universitetet i Oslo (UiO)

Benth har inntrykk av at det i for eksempel finansmiljøene er lettere å lære opp en matematiker til finans, enn å lære opp en som kommer fra BI eller handelshøyskolen til å forstå den matematikken som skal til for å løse enkelte problemstillinger. Derfor er de krevende fagmiljøene ofte på leting etter folk med mye matematikk i bagasjen.

En sterk kombinasjon

– Fra oss kommer det folk med mye matematikk og litt IT. Våre studenter stiller med en dyp generell kompetanse som gjør dem i stand til å sette seg inn i et litt større spekter av problemstillinger og se nye problemstillinger og løsninger. Når de kombinerer det med et annet fag kan de se hvordan ting faktisk kan løses, ikke bare som modeller. Den kombinasjonen er veldig sterk.

Men han understreker at det er viktig med en følelse for programmering i tillegg. Uten den vil ikke matematikeren jobbe nok praktisk rettet. Kombinasjonen matematikk og IT gir en mer løsningsorientert vinkling på problemstillingene.

Aksjerobotene som har vært i fokus for tiden, er et eksempel på en oppgave som ville vært umulig med tradisjonelle programmer. De krever de beste maskinene. Det innebærer ikke bare de raskeste prosessorene, men også de beste numeriske rutinene programmert inn. Roboten skal kunne reagere på alle de små bevegelsene i markedet og se på signaler, og de signalene må legges inn i maskinen.

Slike strategier er ganske komplekse, og det må gjøres mange krevende matematiske beregninger. Skal de ha noen effekt må de ta signalene raskere og handle kjappere enn en menneskelig aksjehandler kan gjøre. Robotene får de samme tallene som mennesket ser på skjermen, og poenget er å kjøpe og selge raskere enn mennesket evner å gjøre.

Da er det nødvendig med svært avansert programmering, ved siden av at de trenger veldig avanserte numeriske metoder for å fange opp mønstre og signaler som ligger til grunn for avgjørelsene. Dette er et av mange områder der for eksempel finansiell analyse går hånd i hånd med bruk av statistikk og matematikk.

Matte kommer godt med i finansverdenen.
Matte kommer godt med i finansverdenen.Foto: Istock, 16856383

Benth hevder at å være ren programmerer eller ren matematiker er bra, men det er ikke umiddelbart gitt hva du kan brukes til. Har du derimot et verktøy som programmering, sammen med et anvendelsesområde vil du stille veldig sterkt og løse problemstillinger andre ikke vil være i nærheten av å kunne løse. Er du en dyktig matematiker med kunnskap om programmering eller en dyktig programmerer med solid kunnskap i matematikk, har du et veldig bra basisverktøy til å møte andre oppgaver med.

– En forutsetning

Også bransjen er på jakt etter personer med kompetanse innen matematikk.

– Kunnskap om matematikk er ofte en forutsetning for å lage gode modeller, men kunnskap om programmering og robust IT utvikling er forutsetning for at programvaren blir god. Ved ansettelser til modelleringsjobber innenfor mitt fagfelt leter man etter disse egenskapene. Dette sier Lars Oswald Dahl, som er leder for Analyse og Modellering i Storebrand.

Han forteller at over halvparten av de ansatte i hans avdeling har denne profilen på sin utdannelse. Når de ansetter er de spesielt er på jakt etter personer med kompetanse innenfor anvendt matematikk eller finans, med kompetanse og interesse for programmering.

Matematikk med IT-vri

Ved Universitetet i Oslo har de grepet fatt i denne problemstillingen med en praktisk rettet innfallsvinkel til matematikkstudiet. Den har fått oppmerksomhet i internasjonale universitetskretser, og responsen fra næringslivet har vært god.

– Vi ser at de studentene vi har i anvendt matematikk går ut i veldig spennende jobber og med en gang kommer inn i posisjoner der de får lov å utvikle ting, sier Benth, og viser til programmet MIT, som omfatter beregningsorienterte bachelor- og masterprogrammer. Allerede fra de første matematikkursene fokuseres det på å bruke datamaskinen som et hjelpemiddel, og oppgavene har en ren praktisk vinkling mot aktuelle problemstillinger. Studentene kommer raskt til det stadiet der de kan analysere og forske på datamaskinen ved bruk av numeriske metoder.

Benth utdyper:

– En slik analyse vil i store trekk kunne dreie seg om å få problemet ned på en algoritmisk form, få det inn i maskinen og forstå det som kommer ut av den. Å vite svaret er ikke nok, man må også kunne analysere og forstå hva svaret betyr.

Den praktiske matematikkundervisningen er en av flere innfallsporter til matematikkstudiet. Kombinasjonen matematikk og IT foregår også på den tradisjonelle måten, gjerne med vinkling mot et fag i tillegg, som finans, fysikk, statistikk eller lignende, avslutter Fred Espen Benth.

Flere utdanningsinstitusjoner

Lars Oswald Dahl i Storebrand liker tilbudet som Universitetet i Oslo nå har på plass. Han påpeker også at NTNU har tradisjon for å kombinere IT med realfag. Anvendt matematikk finnes også ved Universitetet i Bergen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen