Mastiff bygger bil-PC - del 1

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Den eldste Mastiff-valpen er på klarinettspilling, derfor har jeg litt tid til overs her i bilen. Og hvor passer det vel bedre å innlede en artikkel om bil-PC, på ”ny-norsk” kalt ”carputer”, enn nettopp i bilen?

Jeg har hatt PC-er i bilen siden før det var noen som ante hva det het i det hele tatt, jeg tror min første modell ble bygd for fem eller seks år siden. Den var en Celeron 300-prosessor på et Mini ATX-hovedkort i en plastboks fra Biltema, med strømforsyningen festet med strips på utsiden!


PC i en plastboks fra Biltema
Plastbokser fra Biltema kan romme en PC

Det høres ganske jalla ut (et uttrykk som FN-soldatene på 80-tallet hadde med seg tilbake og som betyr provisorisk, dårlig – og det var dagens digresjon), men det fungerte faktisk. Jeg hadde nemlig min egen måte å gjøre dette på (og for den som har lest min serie med HTPC-artikler, bør det ikke være noen overraskelse): Jeg brukte Girder! Og et tilsvarende, men noe enklere, system for å starte spillelister (altså stort sett hele album) med et numerisk tastatur koblet til PC-en som det jeg omtalte i min HTPC-serie. Det fungerte stort sett, selv om det hadde sine begrensninger.

Et par år senere kom så NetRemote, som ga meg helt nye muligheter til styringen. Jeg bygde da en ny PC i en verktøykoffert i ekte, imitert aluminium (altså tynn kryssfiner med aluminiumsfolie) fra Clas Ohlson, en Celeron-prosessor et sted mellom 600 og 900 MHz, med et trådløst nettverkspunkt skrudd fast på toppen og strømforsyningen inni.


PC i en verktøykoffert
Verktøykoffert som kabinett

Denne hadde de første multisoneutgavene av J. River Media Center og to lydkort i tillegg til det på hovedkortet, så denne kunne kjøre lyd til flere soner. Jeg hadde to soner til øretelefoner som Mastiff-valpene brukte i baksetet, så de kunne høre på sitt mens jeg og fru Mastiff hørte på vårt framme. Og det fungerte nesten alltid. Men når det først sviktet, var det ikke lett å finne feilen. Det var jo ikke noen form for skjerm i bilen. Var jeg først inne i Windows, gikk det stort sett greit fordi alle mine lomme-PC-er har kjørt Pebbles Remote Commander, som er noe tilsvarende VNC for Windows CE-enheter. Men hvis feilen oppsto før eller under oppstart, var det ikke fullt så enkelt.

En av de feilene som kunne oppstå, og var svært irriterende, var at strømmen forsvant under oppstart fra dvale. Neste gang PC-en skulle startes, kom det vanlige spørsmålet om jeg ville slette gjenopprettingsdata og kjøre full oppstart eller prøve gjenoppretting på nytt. Et spørsmål jeg verken så eller kunne svare på. Egentlig burde man kunne sette Windoze opp til alltid å anta at man skal kjøre full oppstart!

Bortsett fra en oppgradering til et nyere hovedkort med en AMD Athlon XP 2000+, og senere 2600+, forble oppsettet det samme fram til våren 2006, med ett unntak: Jeg monterte et ekstra batteri i bilen, en 1995-modell Chevrolet Suburban som leveres med to batterier når den brukes som politibil eller til å trekke campingvogn i ”Junaiten”. I tillegg oppgraderte jeg til en nesten dobbelt så sterk dynamo, som med frakt, toll og alt annet kom på omtrent halvparten av det en standarddynamo koster i Norge. eBay er ganske hendige greier, hva?

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen