Massiv dataovervåking oppdaget

Canadiske forskere har oppdaget en verdensomfattende overvåkingsoperasjon, melder avisen New York Times.

Det er en forskningsgruppe som tilhører Munk Center for International Studies ved Universitetet i Toronto som har oppdaget operasjonen som blir omtalt som Ghostnet.

Offentlige etater og organisasjoner i 103 land skal være rammet, inkludert Norge. Over 1295 datamaskiner er blitt infiltrert i løpet av en periode på under to år, og dokumenter skal være stjålet. Det er begått datainnbrudd hos en rekke ambassader og regjeringskontorer, i tillegg til forsvarsalliansen NATO. Myndighetene i land i Sør- og Sørøst-Asia skal være spesielt hardt rammet.

De som står bak overvåkingen skal blant annet ha klart å slå på webkamera og lydopptak i de infiserte datamaskinene, og dermed fått muligheten til å overvåke rommene hvor maskinene befinner seg. De kan også overvåke mobiltelefoner.

Forskerne mistenker at det er kinesiske myndigheter som står bak. Grunnen til dette er at mange av datainnbruddene har skjedd ved hjelp av datamaskiner i Kina, og at flere av kontorene til den tibetanske eksillederen Dalai Lama er blant dem som er rammet.

En talsmann for det kinesiske konsulatet i New York avviser at Kinas myndigheter har noe med denne saken å gjøre. En annen teori er at det er CIA eller russere som står bak.

Beskytt din egen PC

Det er viktig å ha oppdatert antivirus, antispionprogram og brannmur installert. Les vår sikkerhetsguide for mer informasjon.

(Kilder: NRK, Aftenposten, New York Times)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen