Massevis av herlig mystikk

Gray Matter er hjertebarnet til Jane Jensen, spilldesigneren som i sin tid stod for de herlige Gabriel Knight-spillene. Etter at eventyrsjangerens popularitet falt kraftig mot slutten av nittitallet forsvant hun ut av Sierra, og har blant annet vært involvert i «casual»-markedet. Men hjertet hennes har alltid banket for de store, historiedrevne eventyrspillene, og i 2003 fikk hun sjansen til å gå tilbake til sjangeren med Gray Matter.

Spillet har imidlertid hatt en svært vanskelig utvikling, og når det nå offisielt lanseres i februar er det etter å ha overlevd én kansellering og et hopp mellom to ulike utviklerstudioer.

Gray Matter er et erketypisk tredjepersons eventyrspill, i akkurat samme stil som Sierra og LucasArts-klassikerne fra nittitallet. Du peker og klikker deg rundt i detaljerte og flotte 2D-miljøer på jakt etter både informasjon og gjenstander som du på mer eller mindre sannsynlig vis kan bruke til å komme deg videre. Action får vi så godt som ingen ting av, her er det kun de små grå som utfordres, ikke fingerferdighetene.
 

Konklusjon

Gray Matter tar opp arven etter Gabriel Knight på en utmerket måte. Det er tydelig at utviklingsbudsjettet er langt lavere enn det var da hoveddesigner Jane Jensen og kompani fikk boltre seg på Sierras bekostning, men hvis du klarer å overse de svake animasjonene vil du finne massevis av herlig mystikk å kose deg med her. Som forventet i et eventyrspill fra Jane Jensen får du snuse og grave deg gjennom et dypt og troverdig mysterium, og du kommer nok til å ha massevis av ulike teorier underveis. Vi får også stifte bekjentskap med en rekke interessante personer, og dialogene er svært velskrevne.

Spillets gåter er preget av detektivarbeid, og de er dessuten godt integrert i selve handlingen. De fleste er intelligent utformet og underholdende å løse, men noen ganger kan spillet være litt lite tydelig på hva det egentlig er du skal gjøre videre. Dessuten er de mange maginøttene litt for enkle til at de blir noe høydepunkt. Alt i alt er uansett gåtene i Gray Matter betydelig mer spennende og utfordrende enn for eksempel i Telltales nye eventyrspill, og det er tydelig at spillet er utviklet med eventyrspillentusiasten i tankene.

Gray Matter er med andre ord et herlig gjensyn med stilen vi husker fra nittitallets storslåtte mysterier i eventyrsjangeren. Hvorvidt det appellerer til nye kundegrupper er jeg litt usikker på, men jeg tror at de aller fleste som setter pris på et godt mysterium vil finne glede i dette spillet. Hvis du er en tilhenger av sjangeren er det uansett et obligatorisk kjøp. Etter godt over ti år er Jane Jensen endelig tilbake i sjangeren, og jeg håper virkelig ikke at vi må vente i ti nye år før hennes neste spill kommer.

Karakter: 8/10 - svært godt

Gray Matter får offisiell engelskspråklig lansering 25. februar, men kan allerede nå kjøpes fra Tyskland. Den tyske versjonen har mulighet for engelsk tale og tekst.

Les hele anmeldelsen hos Gamer.no

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen